Teploty v lednu 2016

Teploty v lednu 2016 Zdroj: www.climatecentral.org

Ledu taje stále víc.
A bude hůř
Jaro v půlce února.
3
Fotogalerie

Leden pokořil další teplotní rekord. A jak na Nový rok, tak po celý rok

Minulý rok byl nejteplejším rokem v zaznamenané historii planety. Tento rok má být podle předpokladů ještě teplejší - a podle předpokladů také tak začal. První měsíc byl totiž nejteplejším ze všech zaznamenaných lednů za posledních 135 let.

Letošní leden byl o 1,13 °C teplejší než průměr. Stal se tak čtvrtým po sobě jdoucím měsícem, kdy globální teplota byla o 1 °C vyšší než průměr. To je také unikát v historii měření.

Teploty byly všude natolik vysoké, že je snazší říct, kde teplo nebylo (Antarktida, Skandinávie, východní Afrika a části Ruska), než kde bylo. Největší tepelný nápor zaznamenala NASA v Antarktidě, kde bylo na některých místech naměřeno o 5 °C více, než je průměrná teplota.


S vysokou teplotou v Arktidě souvisí velký úbytek ledu. V lednu ho bylo proti průměru o 647 tisíc kilometrů čtverečních méně. Pro lepší představu si vzpomeňte na rozlohu Francie - tolik ledu totiž ubylo.

Obrovské teplo, které naše planeta zažívá a bude zažívat v roce 2016, sice podle vědců souvisí s velmi silným jevem El Niño, ale nesmíme zapomínat ani na vliv lidské civilizace.

Podle britské Met Office, která se zabývá předpovídáním počasí, je dost možné, že rok 2016 bude stejně teplý nebo teplejší než rok 2015.