Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Kvadratura kroužku: Stát trestá pilné školy, protože prý diskriminují chudé

Přestože adeptů bylo mnoho, na lepší obrázek o soumraku světa zdravého rozumu jsem v minulých dnech nenarazil: Česká školní inspekce začíná trestat mateřské školy, které pro své žáky organizovaly doplňkové kroužky – například lyžařské kursy nebo hru na flétničku. Proč? Protože jsou drahé a diskriminují ty děti, jejichž rodiče si je prý nemohou dovolit. Co z toho vyplývá?

Zdravý rozum velí tomu, kdo podobné antidiskriminační absurdity prosazuje, zabavit chytrý služební telefon, auto, klíče od kanceláře a poslat jej mimo státní službu. Jenomže to bohužel není reálné. Zaměstnancem našeho antidiskriminačního blouda je totiž bloud podobného typu – jen s chytřejším služebním telefonem, větším autem a ještě větší kanceláří. Vrána vráně nic nevyklove, svůj k svému sedá… znáte to. Tudy cesta nevede.

Také zapomeňme na to, že bychom se těmto státním dobrodincům pokusili otočit optiku dobra a zla o sto osmdesát stupňů. Není totiž náhodou diskriminace také to, že děti, jimž rodiče z plodů své dřiny mohou koupit kroužek dle své libosti či zájmů, do nich nebudou moci chodit kvůli pomýlené státní antidiskriminační ideologii? Nebylo by náhodou lepší, bude-li umět lyžovat, hrát na flétnu, klavír nebo baletit aspoň část naší drobotiny národa než žádná? Jenomže ani takto naše zdienstbierovaná státní správa nefunguje. Kdyby přistoupila na to, že v tom našem krásném rovnostářském ráji jsou děti zbohatlíků (ano, kdo má na flétnový kroužek, dá se jistě zařadit do třídy bohatců) znevýhodňovány proti těm chudým, to bychom taky rovnou mohli chtít, aby premiér Sobotka, dej mu pánbůh, Marx i Lenin dlouhé zdraví, začal prosazovat desetiprocentní rovnou daň a zavádět školné.

Takže konec legrace. Řekněme si rovnou, jak celá patálie s kroužky v mateřských školách nakonec ­skončí:

- Vláda vymyslí a prosadí Národní akční plán pro kroužky pod názvem Dětské kroužky pro 21. století.

Vznikne akreditovaný seznam povolených kroužků pro všechny typy škol.

- Seznam kroužků se bude dělit na dobrovolné a povinné. Aby dítko mohlo navštěvovat dobrovolné, musí absolvovat několik povinných. Mezi povinné budou zařazeny tyto kroužky: Základy multikulturalismu, Gender kroužek (pro dívky i chlapce), Kroužek antidiskriminace a Mladý environmentalista.

- Pořádání neakreditovaných, tudíž nelegálních kroužků (mj. Malý golfista, Malý bankéř nebo Malý podnikatel) bude trestáno podle antidiskriminačního paragrafu trestního zákona nepodmíněným trestem odnětí svobody a doživotním zákazem práce s mládeží.

- K prosazení tohoto národního akčního plánu vláda vyčlení deset miliard korun a přijme tisíce nových antidiskriminačně vyškolených úředníků, kteří se budou zabývat především kontrolou nelegálních kroužkových rejdů.

Inu, máte se nač těšit, milé děti. Kroužků ráj je na dohled!