Obvinění z finančního podvodu při prezidentských volbách v roce 2012 může zmařit Sarkozyho plány na návrat do Elysejského paláce

Obvinění z finančního podvodu při prezidentských volbách v roce 2012 může zmařit Sarkozyho plány na návrat do Elysejského paláce Zdroj: ČTK

Alain Juppé, aktuálně nejpopulárnější francouzský politik, je pokládán za vůbec nejsilnějšího prezidentského kandidáta
Podporu Alainu Juppé nedávno oficiálně vyjádřil Jean-Pierre Raffarin
Jean-François Copé, jeden ze Sarkozyho protikandidátů v republikánských primárkách
Současná Sarkozyho situace připomíná případ Dominiqua Strauss-Kahna, který byl v roce 2011 obviněn ze sexuálního obtěžování pokojské. Aféra zarazila jeho prezidentskou kandidaturu v následujícím roce
Nicolas Sarkozy se svou ženou Carlou Bruni
6
Fotogalerie

Do Elysejského paláce podvodem? Francouzská policie obvinila Sarkozyho, naděje na comeback blednou

Francouzský exprezident byl v úterý večer obviněn z podvodného financování své prezidentské kampaně v roce 2012. Obvinění předcházel celodenní výslech. Pro Sarkozyho ale nebyl první. Stejné podezření zásadně odmítl už při policejním výslechu v loňském roce. V červenci 2014 čelil pro změnu podezření z korupce, zneužití moci a porušení služebního tajemství. Aktuální obvinění, které pro Sarkozyho hrozí vyústit v soudní proces, může zároveň zásadně zhatit aspirace šéfa strany Republikánů v prezidentské kampani v roce 2017.

Inkriminované podvody se podle francouzské prokuratury mohly vyšplhat až do výše 18,5 miliónu eur, v přepočtu tedy asi 500 miliónů korun. Ve Francii mohou prezidentští kandidáti vynaložit na kampaň maximálně 22,5 miliónu eur. Sarkozy, ve snaze vyhnout se překročení daného limitu, měl údajně jistou částku přesunout prostřednictvím falešných faktur do nákladů jeho tehdejší strany Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Existenci podvodu už dříve připustili například bývalí členové a zároveň zakladatelé společnosti Bygmalion, jež měla finanční transakce kampaně na starost, Guy Alvès a Bastien Millot, nebo bývalý člen vedení společnosti Jérôme Lavrilleux.

Relevanci jejich tvrzení ale Sarkozy opakovaně odmítl s tím, že do vypuknutí aféry se společností neměl nic do činění: „Bezpochyby je tomu těžké uvěřit, ale přísahám, že je to naprostá pravda: Nic jsem o této firmě nevěděl, dokud skandál nevypukl.“

Podobnost čistě náhodná?

Nicolas Sarkozy, který Francii vládl v letech 2007–2012, svou kandidaturu pro prezidentské volby 2017 sice oficiálně neoznámil, nicméně jeho ambice na návrat do Elysejského paláce nejsou tajemstvím.

Současná Sarkozyho situace svým načasováním připomíná aféru Dominiqua Strauss-Kahna, bývalého generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu a někdejšího prezidentského kandidáta socialistů. Rok před konáním voleb byl obviněn ze sexuálního obtěžování pokojské. Třebaže ta nařčení později stáhla, Strauss-Kahn s pošramocenou pověstí do voleb nakonec nešel. Později se nechal slyšet, že obvinění bylo dílem jeho politických protivníků z blízkého okolí Nicolase Sarkozyho.

Exprezident proti expremiérům

Na pravici se teprve uspořádají primárky, tak trochu po americkém vzoru. Z nich teprve strana, již předseda Sarkozy nedávno přejmenoval z UMP na Republikány, vybere svého favorita. Podobně se uvidí na levici – současný prezident François Hollande není příliš populární. Republikánských primárek se zřejmě zúčastní například expředseda UMP Jean-François Copé nebo bývalí premiéři François Fillon a Alain Juppé – aktuálně nejpopulárnější francouzský politik. Tomu v minulých dnech přidal body svou podporou expremiér Jean-Pierre Raffarin. Více mu však nahrává Sarkozyho finanční aféra.