Donald Tusk jednal s Davidem Cameronem v čísle 10.

Donald Tusk jednal s Davidem Cameronem v čísle 10. Zdroj: Kabinet Donalda Tuska

Sobotka bude mluvit s Tuskem o návrzích Británie i migrační krizi

Návrhy na reformu Evropské unie, které požaduje Velká Británie v souvislosti s referendem o setrvání země v unii, budou hlavním tématem dnešního setkání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem v Praze. V Kramářově vile budou mluvit i o aktuálním vývoji migrační krize.

Sobotka v pondělí po mimořádném summitu zemí visegrádské skupiny (V4) uvedl, že bude Tuska informovat o společné pozici Česka, Slovenska, Polska a Maďarska k britským požadavkům. Slovenský premiér Robert Fico upřesnil, že výhrady V4 se týkají některých speciálních dávek, které jsou spojené s prací v Británii.

Podle informací dnešních Hospodářských novin (HN) se Česku nelíbí část o přídavcích na děti. "Česká vláda bude v jednáních prosazovat, aby povinnost platit sociální dávky zůstala na státu, ve kterém rodič pracuje, a aby výsledná dohoda nezakládala precedent pro další sociální dávky," uvedl na dotaz HN mluvčí vlády Martin Ayrer.

Z návrhu dohody mezi EU a Británií, kterou nedávno zveřejnil předseda Evropské rady Tusk, plyne, že Londýn by mohl omezit výplatu dávek pro lidi, kteří nejsou britskými občany v případě, že tamní sociální systém bude čelit neudržitelnému tlaku. Podmínky zavedení tzv. ochranného mechanismu budou pravděpodobně výraznou třecí plochou jednání o britských požadavcích.

V otázce migrační krize se premiéři zemí V4 spolu se zástupci Makedonie a Bulharska shodli na tom, že nemá jiné než evropské řešení. I když státníci mluvili o podpoře hledání řešení s Tureckem a Řeckem, zároveň je podle nich potřeba mít připraven alternativní plán B. Spočíval by ve vybudování záložních schengenských hranic na jih od Maďarska.