Vybombardovaná nemocnice v provincii Idlib.

Vybombardovaná nemocnice v provincii Idlib. Zdroj: Lékaři bez hranic

Zlí Američané se přiznali, že bombardovali nemocnici

Když americké letouny rozstřílely nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kundúzu a zabili čtyři desítky lidí, byl z toho velký poprask. Samozřejmě právem. To v Sýrii jsou útoky na zdravotnická zařízení celkem běžné, ale je kolem nich nějak ticho.

Od loňského září, kdy začala ruská letadla bombardovat syrské rebely, to schytalo hned několik nemocnic, klinik a podobně. Dnes se na seznam přidaly další dvě, dohromady při útocích v provinciích Idlib a Halab (Aleppo) zemřely přinejmenším dvě desítky lidí.

Tu v Idlibu podporují Lékaři bez hranic. „Vypadá to jako cílený útok na zdravotnické zařízení a my ho co nejostřeji odsuzujeme,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic Massimiliano Rebaudengo. „Kvůli zničení nemocnice bude na 40 tisíc lidí žijících ve válečné zóně bez přístupu k lékařské péči.“ Podle organizace se jednalo o čtyři zásahy ve dvou sériích útoků.

Syrská válka je samozřejmě neskutečně nepřehledná. Ale zasažené nemocnice jsou vesměs na územích rebelů, která bombardují jen ruská, potažmo syrská letadla. Rusové se ani neomlouvají, ani se (alespoň veřejně) nesnaží nabádat svého spojence Asada k opatrnosti kolem nemocnic a zdravotnických zařízení. Nikdo už to od nich ani nečeká. Asi i proto si nechali ujít pěknou příležitost vyplísnit Američany, když bombardovali Kundúz.