Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014.

Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014. Zdroj: Facebook

Alí Fajád
V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze
Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni dnes ve večerních hodinách a nyní jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo 1. února ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti. Snímky jsou převzaté z policejní databáze pohřešovaných osob: zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň.
3
Fotogalerie

Unesení Češi v Libanonu: Ve hře je pět mega

Včera se na veřejnost dostala pikantní informace o cause unesených Čechů, která svědčí o tom, že s celým slavným únosem to mohlo být úplně jinak, než se veřejnosti předkládá. Unesený právník Jan Švarc inkasoval v Libanonu pět mega...

Radiožurnál a po něm i novinky.cz přinesly informaci, ze které mne zamrazilo. Právník Jan Švarc, který v ČR zastupoval v rámci advokátní kanceláře obchodníka se zbraněmi Fajáda, dostal dvě stě tisíc dolarů - asi pět miliónů korun - od rodiny inkriminovaného Alího Fajáda.

Švarc ovšem Radiožurnálu tvrdil, že peníze, které v Libanonu dostal, byly za právní služby. Přestože neměl od advokátní kanceláře, pro kterou Fajáda zastupoval, zmocnění inkasovat za právní služby platby. Peníze prý zmizely během únosu.

Celý trapas kolem únosu pětice Čechů a výměny za Fajáda tím dostává další rozměr. Rozměr, na který by se měla policie maximálně zaměřit, aby jej prokázala, nebo beze zbytku vyloučila. Oněch neočekávaných pět milionů ve hře totiž může ukazovat, že únos byl předem naplánován a zrežírován, a že celý výlet pětice Čechů byl naplánován, zorganizován a zaplacen proto, aby tam pětice mohla být unesena a pak vyměněna za libanonského obchodníka se zbraněmi. Tohle podezření musí policie prověřit skutečně do morku kostí, protože jestli platí, tak je celá ta causa ještě o stupeň trapnější a bizarnější, než se dosud zdálo - a ten, kdo za to může, by si tom měl odskákat.