Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Náctiletá hrdinka se postavila teroristům z Boko Haram. Odmítla odpálit výbušninu umístěnou na svém těle

Sebevražedná atentátnice měla zabít vlastní lidi. Bylo možné že přitom zabije i svého otce. Nic z toho se však nestalo, protože se tato mladá dívka rozhodla neuposlechnout teroristy z Boko Haram, kteří jí unesli. A proto neodpálila na výbušniny na svém těle. Její dvě společnice však útok vykonaly. V uprchlickém táboře Dikwa v Nigerii tak bylo zabito 86 lidí a teroristé z Boko Haram si mohou připsat další neslavný čin.

Dívku, která odmítla útok provést, později našla domobrana tábora Dikwa. ,,Byla vyděšená, protože věděla, že zabije nejen sebe, ale i ostatní lidi. Stejně velký strach však měla z neuspolechnutí svých únosců, " říká Modu Awami, jeden z bojovníků domobrany.

Dívka se snažila přesvědčit své společnice k tomu, aby útok nevykonávaly, ale nepodařilo se jí to. Jedním z důvodů, proč nakonec teroristy neuposlechla, byl právě fakt, že v táboře se nacházel i její otec. Neuvěřitelný příběh dívky se potvrdil, když dovedla domobranu k zahozené sebevražedné vestě.

Hnutí Boko Haram za šest let své existence zabilo 20 000 lidí a přes 2.5 milionů lidí vyhnalo ze jejich domovů. Extremisté z Boko Haram unesli tisíce lidí, za které většinou chtějí výkupné. Pokud výkupné nedostanou neváhají ze zajatců udělat sebevražedné atentátníky, přičemž jsou schopni na sebevražedné akce poslat i náctileté, které bychom v Evropě označili stále za děti.