Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: ČTK

Rusko destabilizuje Evropu, je třeba posílit obranu, vyzval šéf NATO

Rusko destabilizuje Evropu a ohrožuje její bezpečnost. Severoatlantická aliance na to musí reagovat posílením své obrany, ale musí i jednat s Moskvou. Dnes to na Mnichovské bezpečnostní konferenci řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zdůraznil, že NATO o konfrontaci s Ruskem nestojí.

"Rusko nyní destabilizuje evropský pořádek. NATO nehledá konfrontaci a nechce novou světovou válku, naše odpověď přesto musí být jasná a tvrdá," řekl Stoltenberg. "NATO nyní prochází největším posílením za desítky let, abychom vyslali jasný signál a odstrašili jakoukoli hrozbu. Ne abychom vyvolali válku, ale abychom jí zabránili," uvedl.

Podle Stoltenberga se bude v Evropě konat víc vojenských cvičení NATO, zejména ve východní části aliance, a Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost na kontinentu. Aliance podle něj bude také pokračovat v rozvoji protiraketové obrany. "Nesdílím ale obavy, že jdeme vstříc konfrontaci s Ruskem," řekl generální tajemník.

"Abychom zajistili bezpečnost v Evropě, potřebujeme nejen víc obrany, ale také víc dialogu. Ty věci se nevylučují, ale vzájemně doplňují," řekl Stoltenberg. Podle něj je třeba, aby spolu NATO a Rusko nepřestaly mluvit a navzájem se informovaly o vojenských cvičeních.