Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Zeman má s deportacemi pravdu. Ukřižují ho?

Prezident republiky opět prokázal dvě věci: Jednak že má vcelku zdravý pohled na uprchlickou krizi, za druhé, že je zasloužilý troll. Očekávám, že se zase najde dostatek užitečných idiotů, kteří za to Zemana sepsují - tudíž zpopularizují před jeho voliči.

Miloš Zeman, jeden z nejúspěšnějších trollů v současném veřejném a politickém životě, předvedl další kousek - s elegancí sobě vlastní. Vyslovil nezpochybnitelnou a zjevnou pravdu, ovšem tak lišácky, že se zase určitě spousta moulů nachytá a začne ječet. Co vlastně Zeman pronesl?

Na bratislavské mezinárodní konferenci o sociální demokracii pravil: „Jediným způsobem řešení migrační krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo hlásají náboženské násilí, náboženskou nenávist, krátce řečeno, připravují teroristické akce.“

Myšlenka je naprosto nenapadnutelná, pravdivá, a s chutí jí dnes podepíšou po celé Evropě. Možná i řada nedávných sluníčkářů. Zeman ovšem obzíravě volí na nezpochybnitelné sdělení explozivně emotivní terminologii, a vytváří další nášlapnou bombu pro užitečné idioty, kteří mu jeho exhibice žerou. Pan prezident použil kouzelného slůvka „deportace“. Je to úplně totéž, jako kdyby řekl repatriace nebo navracení cizinců. Obsahově. Emotivně je to ale jednak lákadlo pro jeho voliče - řepory (mechanismus „ten jim to natřel, to je frajer, co se s tím nesere a deportoval by ty čmoudy“), za druhé pastička na méně inteligentní členy pražské kavárny. A pastička fakt dobrá.

Takže čekám, kdy se objeví rozhořčené výlevy intelektuálů na téma „Zeman by deportoval uprchlíky“. Ostré vymezování veřejných intelektuálů a politiků proti zcela nevinnému výroku - jako byl ten s kalašnikovy. Takže upozorňuji všechny, kteří ty výlevy proti deportacím navrhovaným Zemanem budou psát, že skočili na špek jízlivému dědkovi.