Ovida

Ovida Zdroj: getaway.house/

Ovida
Ovida
Chatičky Getaway
Clara
Lorraine
23
Fotogalerie

Harvardští výzkumníci objevili Ameriku: chataření v přírodě

Zabalit si svých pár švestek a vyrazit na pár dní do přírody. Pracovat, psát, číst, opékat buřty na ohýnku. V Čechách jsme chataření a chalupaření dotáhli k dokonalosti, ale v 21. století se do něj pouští věhlasná Harvardská univerzita.

Výzkumný projekt chatek Getaway (sdružuje badatele z oblastí jako design, ekonomie i sociologie) je založený na klidu a potřebě vydat se z města do přírody. Maličké domky v lesích kolem Bostonu jsou teprve ve fázi startupu, ale neúspěchu se asi nikdo neobává.

Realizovány zatím byly tři verze. První chatka je Ovida. Maličký příbytek, kde člověk najde všechno, co potřebuje. Maličkou kuchyňku, místo na spaní, ale také knihy a deskové hry. Tahle chatička je určená k relaxaci, k bohulibému užívání volného času.

Druhou chatičkou je Lorraine. Ta by měla být projektovaná spíše pracovně. Základem je veliký stůl, podél něhož se táhne okno nabízející široký výhled do lesa. Třetí a zatím poslední verzí je chatička Clara. Je nejminimalističtější ze všech, ač má tři poschodí. V ní se mohou ubytovat čtyři lidé.

Venku je možnost grilovat, uvnitř je i elektřina nebo topení, protože se využívají solární panely. Projekt je vymyšlený tak, že si některou z chatiček pronajmete a najdete na místě rovnou vše potřebné. Dříví, potraviny, čistou postel. Jediné, co se od vás chce, je užívat si klidu.

Minimalistické, eco friendly, designové, v přírodě. Jak to vůbec vzniklo a kde se to vzalo? Mrkněte na video. Výsledek projektu Getaway najdete v galerii.