Ministři zahraničí Lavrov a Kerry dohodu stvrdili upřímným rukotřasem...

Ministři zahraničí Lavrov a Kerry dohodu stvrdili upřímným rukotřasem... Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Velmoci se prý dohodly na příměří v Sýrii. Jen je tam nějak moc výjimek

Ministři zahraničí důležitých velmocí se v noci dohodli na příměří v Sýrii. Na první pohled to vypadá jako dobrá zpráva, neboť se zúčastnily zejména USA a Rusko. Jenže dohoda zdaleka neřeší všechny boje a Rusku i syrskému režimu díky ní zbývá nemálo manévrovacího prostoru. Například dobývání Aleppa se možná vůbec nedotkne.

Příměří má začít za týden, experti OSN zatím dopracují detaily. Jasné už je, že se dál smí bojovat proti džihádistům: jmenovitě proti Islámskému státu a Frontě an-Nusrá, jež se hlásí k al-Ká’idě. Jenže dohoda se patrně netýká ani ruských náletů na jiné nepřátele Damašku, zejména aktuální bitvy o Aleppo. To obléhá Asadova armáda a ruská letadla ji masívně podporují.

Moskva stále tvrdí, že bombarduje pouze teroristy, zatímco Západu to přijde jako útoky na Asadovy nepřátele, ať už jde o džihádisty, nebo více či méně umírněné skupiny.

Zastavení ruských náletů je důležité i pro obnovení mírových jednání v rámci OSN ve Švýcarsku, je to podmínkou syrské opozice. „Uvidíme-li činy a implementaci dohody, brzy se uvidíme v Ženevě,“ vzkázal mluvčí opozičníků Sálim Muslát. Mírová jednání v Ženevě byla minulý týden pozastavena právě kvůli syrské opozici, která se chtěla stáhnout. Rozhovory mají pokračovat 25. února.

Důraz dohoda klade také na zajištění přístupu pro humanitární pomoc v obležených oblastech, jako Dajr az-Zaur, Madája aj.

Třetí světová?

Saúdská Arábie včera potvrdila svou nabídku poslat do Sýrie pozemní vojska, zejména speciální jednotky – na zemi tam zatím z ciziny operují pouze íránští vojáci. Záleželo by, jak se rozhodne koalice vedená Spojenými státy.

To ale odmítá například ruský premiér Dmitrij Medveděv, a varuje dokonce před novou světovou válkou: „Američané a naši arabští partneři musejí zvážit, zda chtějí, nebo nechtějí trvalou válku,“ řekl pro deník Handelsblatt. „Pozemní operace vtáhne do války každého zúčastněného.“

Dohoda zástupců 17 zemí se uzavřela v předvečer každoroční mnichovské bezpečnostní konference. Ta potrvá do neděle. Uvidíme, zda z ní vzejde ještě něco reálného.