Bernie a Hillary v noční debatě v největším městě Wisconsinu, průmyslovém a pivovarnickém centru, Milwaukee

Bernie a Hillary v noční debatě v největším městě Wisconsinu, průmyslovém a pivovarnickém centru, Milwaukee Zdroj: ČTK/AP/Morry Gash

Hillary a Bill Clintonovi v New Hampshire. Úsměvy zakrývají paniku.
Bernie Sanders s příznivcem
Bernie takticky prohlásil, že si jde zahrát basketbal
Hillary byla senátorkou za New York a minsitryní zahraničí
5
Fotogalerie

Clintonová přešla do tvrdého útoku: Sanders slibuje nesplnitelné

Hillary Clintonová si uvědomila vážnost své situace. Se socialistickým senátorem Berniem Sandersem prohrála primárky v New Hamphire s tak obrovským odstupem 22 procent, že se její prezidentské tažení dostalo pod tlak. V noční televizní debatě tedy odhodila rukavice a do soka se pustila přímo. Zaútočila tentokrát na jeho opravdu slabé místo.

Jeho sliby označila za nesplnitelné. Sanders své plány na zdravotní péči pro všechny, placenou státem, či bezplatné veřejné vysoké školy hájil a někdejší ministryni zahraničí opět obvinil z toho, že je pod vlivem finančních společností z Wall Streetu.

To je zase její slabé místo. Clintonová byla osm let úspěšnou senátorkou za New York, od bank a finančních společností dostávala sponzoské dary a je za to dnes kritizována především levicovou částí demokratické strany, která má v primárkách velký vliv. Letos dokonce větší než kdy jindy.

V debatě Sanders mimo jiné řekl, že za 500 dolarů vybraných proti dnešku navíc na daních ušetří každá rodina na zdravotních výdajích 5000 dolarů ročně. Sanders pochopitelně "každou rodinu" definuje pouze do určité výše příjmu, ne ty, kteří to opravdu zaplatí.

Hillary kontrovala tím, že na takové věci prostě nejsou a nebudou peníze.

V této souvislosti Clintonovou obvinil z toho, že hájí zájmy bohatých.

"Neurážejme inteligenci Američanů. Nejsou hloupí. Proč proboha Wall Street tolik přispívá na kampaň? Asi jen tak pro legraci, chtějí prostě rozházet nějaké peníze," prohlásil Sanders s odkazem na štědrou podporu Clintonové z finančních kruhů.

Jeho kampaň představuje rebelii proti systému a u levicových aktivistů a vysokoškoláků zabírá. "Voliči chtějí politickou revoluci," hrál Sanders toto téma.

Hillary také hájila politiku prezidenta Baracka Obamy proti Sandersovým výpadům, které si podle ní úspěšný prezident a člen téže strany nezaslouží. Bělovlasý senátor naopak vyčetl své soupeřce to, že muže v Bílém domě nekritizuje vůbec.

Po odstoupení republikánky Carly Fiorinové je Hillary jedinou ženou v boji o prezidentskou nominaci. Jenže i ženy jí New Hampshire opustily pro Sanderse. V debatě prohlásila, že neláká voliče jen na to, že se může stát první prezidentkou, což jí vyčítájí někteří kritici. Zmínila například, že se hodlá zasadit o reformu systému trestního práva, která ukončí praxi, kdy jsou nepoměrně častěji za mřížemi černoši a příslušníci dalších menšin než běloši.

Otázka etnických menšin tvořila důležitou součást čtvteční debaty, neboť podpora černošských organizací je pro demokratické politiky tradičně významná a dosud byly nakloněny spíše Clintonové. To je pro ní nyní životně důležitá strategie -- udržet si přízeň u demokratů vlivných menšin a porazit Sanderse několkrát ve státech, které jsou narozdíl od bílé Iowy a New Hampshire barevné. Pokud Sanders, který je zatím mezi menšinami neznámý, na svou stranu získá Hispánce a černochy, stane se favoritem voleb.

Proto také Sanders hned po New Hampshire "nenápadně" prohlásil, že si jde zahrát basketbal, aby se odreagoval. To je, jak známo, mezi černochy velmi oblíbený sport.

Oba kandidáti slíbili podporu imigrační reformě prosazované už Obamou. Sanders uvedl, že v případě jeho zvolení se zásadně sníží diskriminace etnických menšin.