ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: čtk

Návod, šroubky a skládej. Co? Vlastní rakev přece

Polský podnikatel se rozhodl, že na smrti se dá celkem pěkně vydělat. Vybral si metodu „IKEA“ a rozjel to. Pod heslem „udělej si sám“ prodává rakve do celé Evropy. Ano, zní to jako černý humor, ale je to skutečně výnosný podnikatelský nápad.

Momentálně Zbigniew Lindner vyrábí se svojí firmou 15 000 rakví za měsíc. Zatímco běžných rakví se do kamionu vejde 300, těch rozložených se vejde 800. A to už je skutečně rozdíl.

„Pracujeme na lepším balení v kartonu. Metodu skládání jsme už dotáhli k dokonalosti. Rakev je možné dát dohromady za dvě minuty. Nezkušeným to trvá čtyři,“ popsal majitel listu Gazeta Wyborcza. Rakve se dodávají v šedé krabici. Jako když si přivezete nábytek z IKEA. Uvnitř najdete jednotlivé díly, návod, sáček se šrouby a kovové zpevňovací prvky.

Rakve jsou určeny především pro velkoodběratele. Ty skládací firma vyrábí od prosince, takže se stále ještě snaží vychytat nějaké mouchy. „Pár drobností jsme museli vylepšit, ale máme nové zakázky, hlavně od krematorií. V továrně se těmto rakvím říká hořáky,“ vysvětluje Krzysztof Bromberek, který s tímto nápadem přišel.

Ačkoli na skládací kusy se firma zaměřila teprve od prosince, první rakve vyráběla už v devadesátých letech. Za dlouhou dobu existence už stačila vymyslet i další způsoby, jak se udržet na trhu plném konkurence. Jedním z nich jsou například tematické rakve. Zatímco do Skandinávie vyváží jen bílé, rakev pro novináře má na sobě papír s perem a kalamářem, rakev s maskou je pro herce, s motocyklem zase pro piráty silnic.

Nabídka je široká a i na českém trhu jsou zájemci. Nejčastěji o rakev se dvěma napěněnými půllitry. „Já jsem si vybral rakev Příroda. Je na ní les, louka, zvířata. Sám jsem ji navrhl,“ svěřuje se jeden ze zaměstnanců firmy. Jestli si bude svou rakev před smrtí také skládat sám, už ale nezmiňuje.