Zdroj: profimedia.cz

Pomáhat a chránit: Jsou policisté vlasatí skinheadi?

Myslí si to kolega, který k tomu má dobrý, dlouhá léta pozorovaný důvod a kvůli obavám o jeho bezpečnost neřeknu, jaký. Chtěl bych zároveň ujistit policejního prezidenta, že nehážu všechny policajty do jednoho pytle: všichni asi vlasatými skinheady nebudou.

Jenže je tu pár nepříjemných věcí, z nichž některé jsem pozoroval na vlastní oči. Když jsem byl třeba loni 17.listopadu na Albertově na demonstraci konvičkovců zatarasen policajty v přilbách a s obušky a chtěl se dostat ven, nešlo to. Přistoupil jsem k panu Pomáhat a chránit a optal se, proč nemůžu projít.

Je to pro vaši ochranu, sdělil mi. Protože jsem se právě nacházel v davu protiislámských radikálů, z nichž jeden mě slovně inzultoval („My se známe?“ ptám se ho. „Jo, viděl jsem vás v televizi, kde jste mě urazil.“) a měl jsem s sebou čtrnáctiletou dceru (občanská výchova, díl Práce v terénu), přišla mi jeho odpověď divná, ale řekl mi, že tam, na druhé straně je divoká demonstrace.

„A kdo tam je?“ ptám se. Pan Pomáhat a chránit si mě zkoumavě měřil a pokoušel se odhadnout, kam si mě názorově zařadit. Ale byl jsme tu přece s konvičkovci ...

„Sluníčkáři, dalo by se říct,“ řekl nejistě. Začalo mi to docházet. Chce mě, konvičkovce, ochránit před zdivočelou partou z pražské lumpenkavárny.

Moje druhá, sedmnáctiletá dcera, se předevčírem pokoušela na Klárově obejít demonstrace a zjistit, jestli funguje nějaká městská doprava. Jako normální dítě svobodné společnosti se několika pánů Pomáhat a chránit ptala, co se děje a kudy může jít. Nikdo se s ní nebavil. S pomocí a ochranou měli plné ruce práce, není se co divit ...

Tohle jsou maličkosti, i když o lecčems vypovídají. Vzpomeňme však na zapomenutý CzechTek a brutální zásah policie proti technařům, kteří, nutno podotknout, představovali tehdy pro naši demokracii smrtelnou hrozbu. Pomáhat a chránit je třeba, i když jde o kejhák v rytmu dusavých decibelů.

A vzpomeňme hlavně Filipa Titlbacha, redaktora Českého rozhlasu, který v sobotu, vyděšen z útoku nacionalistických radikálů na přenosový vůz, žádal pana Pomáhat a chránit o pomoc a ochranu.  Marně. Podle Titlbacha mu ji vlasatý skinhead, pardon, policista odepřel, neboť si za útok může rozhlas sám svoji neobjektivitou.

A tak je to správně. Není nad lekci v pravou chvíli. Pomáhat a chránit je třeba také integritu vysílání veřejné služby. A kdo je v těchto věcech lepší arbitr než chlápek v přilbě a s obuškem v ruce, no uznejte?!