Supermarkety už nesmí vyhazovat jídlo.

Supermarkety už nesmí vyhazovat jídlo. Zdroj: Profimedia.cz

Francie je první zemí na světě, kde velké supermarkety nesmí vyhodit neprodané jídlo. Dají ho zdarma charitě

V mnoha zemích světa se snaží obchody dávat potřebným potraviny, které neprodají. Ale ve Francii z toho udělali zákonodárci instituci. Supermarkety v zemi galského kohouta podle nového zákona už nesmí vyhazovat nebo ničit neprodané jídlo. Musí ho věnovat zdarma charitám nebo jídelnám pro lidi bez domova. A platí to bez výjimky u všech větších podobných obchodů.

Zákon byl schválen (jednohlasně!) francouzským Senátem ve středu a týká se jakéhokoliv supermarketu s rozlohou 400 čtverečních metrů a více. Za porušení zákona hrozí vysoký trest - pokuta v přepočtu do 2 milionů korun nebo až dva roky za mřížemi.

"Dlouhodobě trpíme nedostatkem masa, ovoce a zeleniny. Nový zákon nám snad pomůže sehnat více těchto potravin. Další krok je požádat prezidenta Françoise Hollanda, aby prosadil podobný zákon na celoevropské úrovni v EU," řekl pro deník The Guardian Jacques Bailet z Banques Alimentaires, což je jedna z největších potravinových bank ve Francii.

"Tato bitva je ale pouhým začátkem. Nyní musíme bojovat proti plýtvání potravinami v restauracích, pekárnách, školních a firemních jídelnách," dodal Bailet.