V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze

V kauze Čechů v Libanonu vyvstávají další okolnosti. Na fotografii bratr taxikáře Alí Fajád zadržovaný v Praze Zdroj: ČTK

Američané ničí síť pašeráků drog a zbraní z Hizballáhu, jejíž součástí mohl být i Čechy propuštěný Fajád

Americký Národní úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) oznámil zatčení čtyř členů libanonského Hizballáhu při rozsáhlé mezinárodní operaci zaměřené na drogovou síť, jíž Hizballáh financuje své teroristické aktivity v Libanonu a v Sýrii.

V USA a několika dalších zemích je Hizballáh na seznamu teroristických organizací. Evropská unie řadí na teroristický seznam ozbrojenou složku této strany. Část libanonského tisku s Hizballáhem spojuje Alího Fajáda, jenž byl od dubna 2014 v české vazbě a ve čtvrtek byl propuštěn souběžně s propuštěním skupiny českých občanů zadržovaných v Libanonu od loňského července.

Podle DEA se operace proti síti Hizballáhu týkala sedmi zemí, mimo jiné Francie, Německa, Itálie a Belgie, a očekává se další zatýkání.

DEA tvrdí, že síť agentů Hizballáhu pašovala kokain pro jeden z nejbrutálnějších kolumbijských drogových kartelů a Hizballáh takto financoval svou ozbrojenou složku bojující v Sýrii. Ve Španělsku byl před dvěma lety zadržen jeden z jeho lidí kvůli podezření, že dal příkaz ke 400 vraždám po celém světě.

Podle listu The Daily Telegraph je mezi zatčenými agenty Hizballáhu údajný vůdce evropské buňky této skupiny podnikatel Muhammad Núraddín. DEA ho považuje za člověka, který se zabýval praním peněz pro ozbrojenou složku Hizballáhu.

Peníze získané prodejem drog byly údajně propírány přes firmy obchodující s ojetými auty do Afriky, někdy byly peníze ukrývány v autech posílaných do celého světa. "Peníze se používaly k nákupu zbraní pro Hizballáh. Toto vyšetřování znovu upozorňuje na nebezpečí globálního propojení mezi pašováním drog a terorismem," soudí DEA.

Britský deník píše, že Hizballáh si v Libanonu buduje pověst zbožné organizace a zpráva o jeho propojení s narkomafií ho poškodí. Stejně tak je škodlivá pro Írán, který je hlavním sponzorem Hizballáhu. Stupňování syrského konfliktu se často přičítá tomu, že za režimem v Damašku stojí Hizballáh a íránské revoluční gardy.

O drogy a zbraně šlo podle USA i v případě Libanonce Alího Fajáda, který byl v ČR zadržen spolu se dvěma dalšími osobami v roce 2014 a tento čtvrtek byl propuštěn na svobodu. Podle USA chtěla trojice v Praze prodat kokain a zbraně agentům DEA, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Američané trojici viní ze "spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci".

Libanonský server Ya Libnan o Fajádovi píše jako o "operativci Hizballáhu, který byl zatčen v ČR v rámci zatýkání členů Hizballáhu působících v Evropě". Fajád má také ukrajinský pas a pracoval pro ukrajinskou státní firmu Ukrspecexport obchodující se zbraněmi.

Fajád se dostal na svobodu v den, kdy se po asi půlročním zadržování v Libanonu vrátila do Česka pětice českých občanů. Zatímco české ministerstvo spravedlnosti kauzy odmítá spojovat, ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou amerických vyšetřovatelů. Američané Fajádovo osvobození kritizovali. Podle velvyslanectví USA v Praze pro takový postup neexistuje ospravedlnění, vážně utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení obou zemí a povzbudí to zločinecké skupiny a teroristy po celém světě.České ministerstvo zahraničí dnes sdělilo, že pozice ČR vůči Hizballáhu je v souladu s pozicí dalších členských států EU a nevylučuje kontakty s politickým křídlem Hizballáhu jako jedním z důležitých aktérů pro hledání východisek ve složité vnitropolitické situaci jak v Libanonu, tak i v celém regionu Blízkého Východu. Otevřený postoj ČR se ale nevztahuje na vojenské křídlo Hizballáhu, které je na seznamu teroristických skupin EU a vojensky se angažuje v zahraničí.

"Vojenské křídlo Hizballáhu považuje Česká republika za teroristickou organizaci, v souladu s postojem EU," sdělilo ministerstvo. " Trváme na tom, že jedinou legitimní vojenskou silou v Libanonu jsou pouze libanonské ozbrojené síly," dodal úřad.