Demostrace

Demostrace Zdroj: čtk

Proti strachu a nenávisti
Sluníčkáři s kávou
Demonstrace
3
Fotogalerie

Jeden za všechny a všichni proti všem. Sluníčkáři a antiislamisté se spojí na jednom pochodu

Prodlouženě víkendová Praha byla v posledních letech objektem nájezdů zahraničních turistů, které obzvlášť přitahovalo laciné pivo a holky. V sobotu 6. února 2016 jim může nabídnout šest politických demonstrací, jejichž organizace a průběh působí tak, že vlastně jedna potřebuje druhou. Jak kdysi zpíval písničkář Pepa Nos. Když jdeš hodně doprava, octneš se vlevo…

Demonstrační pražská sobota se rozjede ve 13 hodin na Vítězném náměstí, alias kulaťáku, odkud se vydá pod heslem Za Evropu bez EU nacionalistická ultrapravice na nedlouhý pochod na Loretánské náměstí. Akci pořádá Bartošova Národní demokracie, vyžívající se v pouličních kraválech, jako opsaných z not radikální levice. Pokud bude na místě i dostatečný počet televizních kamer, možná dojde i na strkanici s policisty, kteří ten den mají mimořádnou bezpečnostní akci. A pokud dojde na strkanici s policisty, bude výsledkem i větší publicita. Kruh se uzavře a ambice dojdou svého naplnění.

Už ve čtvrt na dvě organizuje na Pohořelci seskupení Zleva proti xenofobii vystoupení Za Evropu beze strachu a nenávisti, určenou na podporu přijímání imigrantů. Hlavním řečníkem má být Matěj Stropnický. Doufejme, že popíše paradox jejich akce. Znamenal by volný proud uprchlíků do Evropy odstranění strachu a nenávisti? Nebo spíš občanskou válku plnou strachu a nenávisti? Těžké dilema.

O patnáct minut později, tedy v půl druhé, organizuje na Malostranském náměstí iniciativa Ne rasismu! Demonstraci s názvem Solidarita bez hranic: akční den proti pevnosti Evropa. Politický program se tak trochu odráží v jejich prohlášení: „Pokud opravdu chceme ukončit neutěšený stav imigrantů a imigrantek, je nutné vyvinout silný politický tlak zdola na otevření hranic a vznik bezpečné imigrační cesty do Evropy. Vytvoření takového tlaku obnáší organizaci demonstrací a přímých akcí, občanskou neposlušnost a budování solidárního prostoru.“ Bez komentáře.

Ve dvě hodiny pak na Václavské náměstí vystoupí show Tomia Okamury s názvem Ne islámu a imigrantům, Ano referendu o vystoupení z EU a bezpečné zemi. Zúčastnit se údajně má i Marine Le Penová, ale pravděpodobnější je, že dorazí pouze zpěváci Aleš Brichta a Pepa Nos. Popřejme panu Okamurovi, aby jeho finanční zabezpečení akce bylo transparentnější než v době, kdy ještě stál v čele Úsvitu a fakturoval vlastní straně svoje pracovní výkony, které údajně dělal i během Štědrého dne a silvestra. Velmi volně s Palackým: kdyby uprchlíků nebylo, musel by si je Okamura na své cestě za rentou a slávou snad vymyslet.

Ve tři hodiny pak můžete na Hradčanském náměstí spatřit společnou akci Konvičkova Bloku proti islámu a německé PEGIDA (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu). Má jít o akci s návazností na obdobná vystoupení v několika evropských městech. Podle Policie ČR má být demonstrace obzvlášť monitorována, včetně přelétání helikoptér. Tak aby akce několika desítek lidí nakonec nestála víc než ta nešťastná helikoptéra.

Vrcholem dne pak v půl páté určitě bude happening před Úřadem vlády ČR s názvem Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu na podporu premiéra Bohuslava Sobotky a proti prezidentu Miloši Zemanovi. Můžeme se jenom dohadovat, jestli Jiří Dienstbier jr. opět vytáhne svou armádu sluníčkářů z neziskovek, aby „spontánně“ podpořili jeho šéfa. Když to naposled udělal pár dní po nepříliš úspěšných volbách na pražském Hradčanském náměstí, vedlo to ke jmenování Sobotky šéfem vlády.

Kuriózní je, že ve stejnou dobu bude na pražské Malé Straně procházet několik masopustních průvodů. Vzhledem k očekávanému počtu lidí na demonstracích je pravděpodobné, že v jedné chvíli mohou aktivisté všech táborů splynout do jednoho velkého davu, takže nebude jasné, kdo je kdo. To by nebylo zase tak špatné vyústění demonstrační soboty.