Alí Fajád

Alí Fajád Zdroj: ČTK

Causa Fajád ohrožuje všechny Čechy

Nechci kritizovat českou vládu za výměnu libanonského občana, přesněji dvou, za pětici Čechů. Kdyby vláda Fajáda nevydala, přišli by o život. Bez ohledu na to causa Fajád pravděpodobně o život pár lidí v budoucnosti připraví.

Jenom na okraj a pro zasmání — advokát Jan Švarc, jenž pana Fajáda hájil a kterého pak v Libanonu unesli, mne také kontaktoval. A vyprávěl, že Fajád je vysokým důstojníkem libanonské tajné služby a že onen prodej zbraní americkým agentům, za nějž ho v Praze zašili, byl jen fingovaný, že naopak pan Fajád chtěl usvědčit ty americké kupce zbrojní zásilky. A že nebude problém o tom z Libanonu sehnat potvrzení, poněvadž i bratr pana Fajáda (později „unesený“ s advokátem Švarcem, dvěma novináři a českým vojenským agentem) pro libanonskou tajnou službu pracuje a je tam pěkná šajba.

Vzhledem k tomu, že libanonská tajná služba je proslulá svými kontakty s Hizballáhem, poměrně drsně jsem pana Švarce odbyl. Neposlal jsem ho do háje, byl to klient, ale zcela jednoznačně jsem mu dal najevo, že jeho verzi o nevinnosti agenta Hizballáhu fakt nevěřím. Možná to byla škoda — mohl jsem si udělat pár měsíců dovolené v Libanonu. Ale místo mne nakonec jeli nevinu pana Fajáda prokazovat novináři z Jindřichova Hradce, a tak jsem si tradiční libanonské pohostinnosti neužil. Nyní za ty podivně unesené a (podle informací tamního tisku) brutálně v hotelu uvězněné krajany vyšel na svobodu člověk zapletený do obchodu s drogami a zbraněmi a nanejvýš pravděpodobně také agent Hizballáhu. Což je teroristická organizace bojující v Sýrii za prezidenta Asada. Je v Libanonu parlamentní stranou a je také ve vládě. Organizace je proslulá především svými útoky na Izrael. Velitel libanonské tajné služby Abbás Ibráhím je podle některých zdrojů na Hizballáh blízce navázán. Nyní jsme tedy — jako země — vyměnili za pět našich občanů dva agenty, kteří mají možná hodně blízko k teroristické organizaci. Takže celá teroristická komunita ví, že pokud by náhodou někdy někoho z nich zatkli v Česku, tak stačí unést pár Čechů a chlapa v klidu pustěj. Stejně tak to otevírá cestu dalším únosům — ryze kriminálním, kdy se jedná o výkupné. Pokud Češi vyměňují lidi, budou ochotni i platit výkupné. Takže přestože našim úřadům asi nezbývalo nic jiného než za dané situace Fajáda vyměnit, lze důvodně očekávat, že tento krok brzy povede k dalším únosům českých občanů v zahraničí.