Michal ER ve své galerii vyobrazení marvelovských hrdinů

Michal ER ve své galerii vyobrazení marvelovských hrdinů Zdroj: Richard Klíčník

Komiksové knihy a sešity za desetitisíce
Michal ER. Od doby první kérky a prvního komiksového omnibusu se milovník hraček  poněkud posunul
A zase ten Predator
Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Porcelánové pastýřky v tomhle  nenajdete
Namísto obvyklých skleníků s cibulákem má Michal ER v poličkách
7
Fotogalerie

Komikshaus: Bydlení v objetí komiksových figurek za statisíce korun

Někdo vyznává vlámská barokní zátiší se džbány a pomeranči, jiný svůj byt zátišími s vetřelci a superhrdiny. Jednomu visí po stěnách obýváku gobelíny, druhému hellboyové a spidermani. Inu, proti gustu žádný dišputát.

Michal ER (51), jak si říká na Facebooku, už v dětství frčel na Čtyřlístku. Před pěti lety, po rozvodu, navíc objevil svět komiksových sošek, které váš příbytek promění k nepoznání. Tedy pokud budete velkorysí a investujete nejen do nich, ale i do „výstavního prostoru“.
Proto si Michal koupil nový dům.

Vilka stojí na Kladensku a zvenku vypadá docela obyčejně. Ale uvnitř je to jinak: hned v předsíni najdete sbírku sošek sošných superhrdinek DC v pin-up stylizaci, kuchyni vévodí obří plakát Conana… Ale to nejlepší vás čeká v prvním patře, kam se stoupá galerií vyobrazení marvelovských hrdinů: komiksové doupě s malbou Mignolova Hellboye na stěně majiteli závidí všichni sběratelé.


Jsou okamžiky v životě muže, které změní všechno. U Michala to nebyl ani tak rozvod, jako to, co následovalo: první tetování a první akční figurka. „Bydlel jsem tehdy v podnájmu, ale jakmile jsem se opřel do sbírání, bylo mi jasné, že už se tam nevejdu. Tak jsem se rozhodl koupit si dům, který bude s mým koníčkem počítat.“

Michal pracuje v managementu jedné nejmenované severské hračkářské firmy s červeným logem, takže se vlastně i ve volném čase pohybuje v oboru. Ještě před pěti lety by majitel nějakých sedmdesáti akčních figurek a dvou tisíc komiksových sešitů a knih v Česku platil za dětinu a podivína, dnes ho však mnozí obdivují. I jakožto šikovného investora. Jeho nejdražší figurkou je aktuálně osmdesáticentimetrová obrněná šavlozubá potvora jménem Wolf Predator od firmy Sideshow z limitované edice, jejíž cena už nyní přesahuje hodnotu 100 000 Kč. Komiksy i figurky jsou dnes lepší investicí než zlato – tedy pokud víte, co nakupovat. A Michal to ví. Dodnes vzpomíná na svou první služební cestu do Ameriky v roce 2009, odkud kolegové vezli domů levné džíny, zatímco on sám si koupil svůj první komiksový Marvel Omnibus Captain America za 100 dolarů. Dnes se ta bichle prodává za dvojnásobek.


V kontextu českého sběratelství komiksů je Michal ER výjimečný tím, že dokázal pouhý koníček povýšit na styl celého bydlení a volného času. A zároveň je důkazem, že komiksově a úplně po svém se dá žít nejen v USA a v Británii, ale i v české kotlině. I když to, pravda, něco stojí.