Trest smrti

Trest smrti Zdroj: profimedia.cz

Lůžko pro odsouzeného k trestu smrti
Křeslo pro vykonání trestu smrti
Protesty v USA proti trestu smrti
3
Fotogalerie

Trest smrti je i v USA velmi riskantní. Je drahý a není vyloučeno, že bude popraven nevinný

Jak se stavět k trestu smrti, je otázka, která rozděluje nejen americkou společnost. Brandon Aston Jones byl včera usmrcen injekcí ve státním vězení v městě Jackson. Bylo mu 72 let.

Odsouzen byl za vraždu a loupežné přepadení z roku 1979. Se svým společníkem, jenž byl popraven v roce 1985, zastřelil vedoucího obchodu v Atlantě.

Byla to letos v USA pátá poprava. Dvakrát se popravovalo ve státech Georgia, jednou v Texasu, Alabamě a na Floridě. Nejvyšší trest zatím uplatňuje 31 z 50 amerických států. Naposledy jej zrušila v květnu 2015 Nebraska, jež je prvním konzervativním státem od roku 1973, který s trestem smrti skoncoval. Lidskoprávní organizace obecně vyzývají ke zrušení trestu smrti a v posledních letech mají podporu většiny americké společnosti.

Jedním z důvodů, proč se někteří domáhají zrušení trestu smrti, je možnost omylu, poprava nevinného. V roce 2015 vyvolal odezvu případ Anthonyho Hintona. V roce 1958 byl obviněn z vraždy dvou lidí a odsouzen k nejvyššímu trestu. V cele smrti čekal téměř 30 let. V dubnu 2015 bylo prokázáno, že vraždu nespáchal. Stal se 152. člověkem, jejž od roku 1973 v USA osvobodili od trestu smrti.

Je to jistě vděčné mediální i literární téma. Román Tulák po hvězdách napsal Jack London podle případu nespravedlivě odsouzeného Eda Morrella.

Ačkoli se počet vykonaných trestů smrti v USA snižuje, od roku 1976, kdy byly podmínky poprav zpřísněny, bylo celkem popraveno 1426 lidí. Jen v Texasu to bylo víc než 500 lidí, v Oklahomě a Virginii pak víc než 100. Většinou se popravuje injekcí, alternativou je elektrické křeslo, nebo i plynová komora.

Trest smrti je drahý. Náklady na jeden takový trest jsou v průměru tři milióny dolarů (75 miliónů Kč). Jen v roce 2015, kdy bylo popraveno 28 lidí, zaplatily USA 84 miliónů dolarů (2,1 miliardy korun).