Zika podle všeho způsobuje mikrocefalii novorozeňat.

Zika podle všeho způsobuje mikrocefalii novorozeňat. Zdroj: ČTK/AP/Felipe Dana

Nebýt poruch plodu, je zika jen jedním z mnoha banálních virů, říká epidemiolog. Češi se bát nemusí

Latinskou Ameriku zachvátila epidemie viru zika, Světová zdravotnická organizace vyhlásila celosvětový stav nouze a varuje před rozšířením do Afriky a Asie. Ještě před pár lety šlo o jeden z řady banálních virů, které lékaři znají, ale není potřeba je řešit, říká pro Reflex.cz Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Virus zika je známý desítky let, proč ještě neexistuje vakcína?

Ano, ale vyskytoval se velice ojediněle, šlo o jednotlivá onemocnění, nepředstavoval nějakou hrozbu. Až zhruba v posledních dvou letech došlo k rozšíření na další území, ale především až teď byl pozorován vliv na dosud nenarozené dítě. To je ten zásadní moment. Jinak je to relativně banální onemocnění.

Dá se říci, proč se takto choroba rozmůže?

Máte křišťálovou kouli?

Je takto známých, ale zatím nerozšířených nemocí hodně?

Určitě, virů je celá řada, u spousty nemocí ani původce identifikován není. To je realita, nic mimořádného. Co nyní proběhlo, je pouze postižení u těhotných žen.

Nepanikaří přece jen lidé či média trochu?

To se zeptejte pár tisícovek žen s postiženým dítětem.

Jaká je šance, že se zika objeví v Česku? Respektive, přišlo by se na to?

Jan Kynčl (archívní foto)Jan Kynčl (archívní foto)|Akademie věd ČRVzhledem k tomu, že v České republice se komár přenašeč nevyskytuje, tak v danou chvíli se nějaké rozšíření nepředpokládá. Samozřejmě, jak cestujeme, tak může dojít k zavlečení i do České republiky turistou. Dá se očekávat, že k tomu dojde, ale projevy nemoci nejsou zásadní, u běžného cestovatele zásadní riziko nepředstavuje. Kdybych to přesunul do jiné roviny, už jenom mezikontinentální let, trvající deset a víc hodin, pro značnou část cestovatelů znamená zážitek minimálně nachlazení a podobně, na pár dnů, týden, a nedělá se z toho nějaká věda. Můžete mít mírně zvýšenou teplotu, drobnou vyrážku, bolesti svalů, kloubů, ale to odezní a za pár týdnů o tom nebudete vůbec vědět. Problém je postižení plodu u těhotných. To je důvod, proč obecně i u nás padlo doporučení, aby ženy, které těhotné jsou nebo to plánují, zvážily svou cestu do postižených oblastí. Ale víc opatření v Česku není potřeba.

Ani když se právě v Texasu potvrdil pohlavní přenos?

To je zatím jedna zpráva, bylo by předčasné to komentovat.