Reduta Jazz Club Praha

Reduta Jazz Club Praha Zdroj: facebook

Bill Clinton v Redutě
Havel a Madeleine Albrightová v Redutě
Café Central Madrid, Chavier González
Jazzhus Montmartre Copenhagen
Hotclube de Portugal
10
Fotogalerie

Pražská Reduta boduje: Guardian ji zařadil do Top 10 jazzových klubů

Mezi desítku nejlepších jazzových klubů Evropy se dostala i pražská Reduta. Díky poctivému programu, ale také jedné hodně VIP návštěvě.

„Málokterý jazzový klub se může chlubit, že v něm vystupoval americký prezident, ovšem Reduta hrdě řadí ke svým hvězdám jako Wynton Marsalis, Cecil Taylor či Bonnie Scott i Billa Clintona,“ vyzdvihuje Guardian.

Clintona do klubu přivedl roku 1994 Václav Havel poté, co mu daroval saxofon od firmy Amati Kraslice. Jazzman Clinton jej v rámci jam session vyzkoušel a aby se neřeklo, přidal se i Havel s rumba koulemi. Prý dost nerytmicky, vzpomínala pak Madeleine Albrightová, tehdejší ministryně zahraničí (a sama bubenice!), která Clintonovu návštěvu pomáhala uspořádat. O Redutě, která se otevřela v roce 1957 navzdory komunistickému režimu, samozřejmě věděla, v 80. letech jako vysokoškolská profesorka se tajně v Československu setkala se členy Jazzové sekce.

A co další kluby, které Guardian doporučuje? Jedním z nejstarších dosud fungujících jazzových podniků je Hot Clube v Lisabonu. Byl založen už v roce 1948 a hostil mnoho legend, namátkou to byl třeba Dexter Gordon nebo Count Basie. Původní prostory potkal požár, a tak je momentálně interiér nový a minimalistický. Dalším doporučením ve výběru je malý klub si s kapacitou asi jen 70 míst, který najdete v polském Krakově. Harris Piano Bar se nachází v téměř tisíc let starém cihlovém sklepě a pochlubit se může slušným jídlem i bouřlivou atmosférou. Ještě o trochu menší je klub Donau115 v Berlíně. Není sice tak známý a jazzový program míchá s jinými žánry, ale uchovává si kvalitu. Danau115 najdete v přízemní budově, za války bombardované, nyní moderně vystavěné na prastarých základech s jazzovým klubem.

Pokud styly neradi mícháte, na své si přijdete v kodaňském Jazzhus Montmartre. Fúze a avantgardy ignoruje, zaměřuje se na starý dobrý obyčejný jazz; a stejně dobře dbá na perfektní jídlo. Pro dokonalou atmosféru se vyplatí zajet do Brightonu. Klub Verdict kromě mnoha fotografií legend zdobí i výborná akustika a sedačky z šedesátek. Co by kamenem dohodil, máme z Česka do vídeňského klubu Porgy & Bess. Že už v tomhle městě nejde jen o Strausse nebo Mozarta, poznáte přesně tady. Klub je moderní a kapacita je do 350 lidí.

Amerika vždycky milovala Paříž, o tom by mohl leccos povědět sám Miles Davis. A pokud to chcete vidět na vlastní oči, tak v pařížském klubu Sunset Sunside. Najdete tu dvě místnosti. Jedna je jako New York v 50. letech a druhá je ve stylu pařížského metra, což značí jak francouzskou otevřenost americké hudbě, tak hrdost na vlastní jazzové tradice.

Majitel klubu The Loft v Kolíně nad Rýnem je klasickým flétnistou, ale chová velkou lásku k jazzu a přátelství. Tak trochu přátelit se můžete i na tomto malém prostoru, ve kterém se hudebníci často míchají s publikem a improvizace je tu běžná věc.

Pokud jste ale naladění ještě jižněji, co takhle trocha mainstreamu a cikánského jazzu, hodně kytar a to vše s vysokým stropem a elegantním iberským dekorem? Tohle i umístění na náměstí Plaza de Angel dává šmrnc španělskému Café Central.