Zdroj: Aquamber / CC BY-SA

Alexandr Lukašenko
Putin, Lukašenko a Porošenko
Alexandr Lukašenko se synem Nikolajem
4
Fotogalerie

Diktátor Lukašenko rozhodl, že si zkorumpovaný prokurátor odpyká trest jako šéf kolchozu

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko omilostnil bývalého zástupce generálního prokurátora po odpykání poloviny z šestiletého trestu za korupci a odeslal jej do upadajícího zemědělského podniku, kolchozu. Aby jej jako nový ředitel pozdvihl.

"Sice není co závidět, ale kolchoz je nedaleko Minska, zahrnuje devět vesnic, čtyři farmy s dobytkem a 4600 hektarů polností," poznamenala dnes stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Sám exprokurátor podle serveru Belprauda.org tvrdí, že sice napsal žádost o milost, ale pak už se ho nikdo na nic neptal. Celá iniciativa podle něj vzešla od zákonodárců. Ti se před Lukašenkem pozastavili nad tím, že se nevyužívají možnosti schopných lidí, kteří pracovali pro vlast, než v jedné chvilce selhali: "Místo, aby projídali peníze daňových poplatníků a váleli se za mřížemi, by měli pracovat!" A šéf státu souhlasil.

Sám Lukašenko před třemi lety jako první vyprávěl o zatčení prokurátora, který za úplatek pomohl zamést pod koberec případ řidiče, co v opilosti způsobil smrtelnou nehodu. Podle médií vzápětí exprokurátorova manželka přišla o funkci náměstkyně ministra stavebnictví.

Exprokurátor není podle BBC zřejmě jediným omilostněným úplatkářem, který byl posazen do ředitelského křesla. Ale ověřovat informace je obtížné i proto, že soudy s hodnostáři se odehrávají za zavřenými dveřmi.

Běloruský prezident před pár lety žertoval, že by všechny ministry prohnal vězením, aby se naučili pořádně pracovat. Chválil tak výkon ředitele automobily MAZ, který si odseděl rok za mřížemi. Před tím šéfoval ropné firmě.

Podle analytiků mají příběhy o omilostněných a povýšených hodnostářích zřejmě vyvolávat vzpomínky na trestné jednotky, do kterých se za války posílali provinivší se vojáci a důstojníci, aby svou vinu vykoupili vlastní krví. Fakticky ale režim koná podle pravidla, že si přátelé mohou dovolit vše, zákon se vztahuje jen na nepřátele.