Donald Trump

Donald Trump Zdroj: www.donaldjtrump.com

Předvolební shromáždění v Iowě otevírá v USA maraton primárek

Obyvatelé amerického státu Iowa se v pondělí sejdou v místních školách, kostelích, hostincích a dokonce i v soukromí svých domovů, aby vybrali své demokratické a republikánské favority pro souboj o křeslo prezidenta USA. Iowa jako malý, třímilionový zemědělský stát není v americkém politickém kontextu ničím významná, ale maraton primárek tradičně otevírá a vydává první předvolební signál o aktuálním poměru sil pro veřejnost, stranické manažery, novináře i washingtonskou elitu.

Pondělní stranická volební shromáždění v Iowě svedou proti sobě poprvé hlavní favority nominačního souboje: na republikánské straně kontroverzního miliardáře a televizního baviče Donalda Trumpa a jeho konzervativního soupeře Teda Cruze, na straně demokratů zkušenou Hillary Clintonovou a levicového liberála Bernieho Sanderse. Šance jsou poměrně vyrovnané.

Výběr uchazečů do souboje o Bílý dům má v USA po složitém historickém vývoji dvojí podobu. Jednou z nich jsou takzvané primárky, druhou stranická volební shromáždění (caucus), což je právě případ Iowy. Volební shromáždění jsou starší formou výběru a obvykle v nich mohou hlasovat pouze členové nebo dokonce jen aktivisté dané strany. Primárky mohou být otevřenější a voliči v nich mají významnější vliv na závěrečnou nominaci. Zpravidla však strany pro primární volby registrují pouze své stálé voliče a členy.

Pro konečný výsledek nominačního souboje je Iowa důležitá spíš jako výchozí bod než jako barometr nálad celostátního významu. Se svým bělošským a nábožensky založeným obyvatelstvem ignorujícím zhusta jakékoli volby není tento stát typickým vzorkem demografických volebních statistik v USA. Výsledky předvolebních průzkumů navíc naznačují poměrně těsný souboj v obou táborech a nevylučují překvapení.

Hlavním otazníkem prvního z předkol prezidentské volby je osud Donalda Trumpa. Výstřední miliardář je v čele republikánských stranických dostihů už několik měsíců, což je pro americké politické komentátory překvapení. V Iowě jsou ale šance jeho hlavního soupeře, konzervativního a nábožensky založeného Teda Cruze, poměrně velké.

V předvolebních analýzách se objevují názory, že Trumpova vysoká popularita reflektuje spíš jeho mediální obraz, než skutečnou voličskou podporu. Nebylo by proto překvapením, kdyby prostořeký realitní magnát za očekáváním zaostal. U volebních uren mohou převládnout jiné nálady, než před televizní obrazovkou.

Vyrovnanější, než v jiných státech Unie, je i souboj Clintonové se Sandersem. Bývalá ministryně zahraničí se v kampani prezentovala jako zkušená politička připravená převzít ty nejvyšší státní funkce. Sanders, jehož necelý týden před hlasováním v Iowě přijal v Bílém domě prezident Barack Obama, vystupuje jako liberál a demokratický socialista.

Rozdíly v postojích Clintonové a Sanderse nejsou všem Američanům zřejmé, podle komentátorů se shodují v politických cílech, ale rozcházejí v cestách k jejich dosažení. Rozpory panují v názorech, nakolik by se měla změnit americká ekonomika, zdravotnictví a vzdělávací systém a jaká role v těchto změnách připadne federální vládě. Zatímco Sanders hlasitě volá po "politické revoluci", přístup Clintonové je realistický a pragmatický, podle kritiků rutinérský.

Trump ve čtvrtek bojkotoval poslední republikánskou debatu v iowském Des Moines, což poskytlo jeho protikandidátům výjimečnou šanci vést boj bez něj a upozornit na vlastní program. Nejlépe se podle médií prezentovali Cruz, floridský senátor Marco Rubio a bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Favoritův vrtoch ale nejspíš nebude mít na výsledek pondělního hlasování větší vliv.

V kampani před volebním shromážděním v Iowě kandidáti utratili celkem 270 milionů dolarů, uvedla televize NBC. Daleko nejvíc do politické reklamy investoval republikán Bush, přestože jeho preference se pohybují hluboko pod hranicí deseti procent.