Václav Klaus ml.

Václav Klaus ml. Zdroj: Archív

Nová zmatená móda: boj proti údajnému neomarxismu v Evropě

Hlavami některých intelektuálů i naprostých - ne-intelektuálů obchází nové strašidlo, které se jmenuje neomarxismus. K těm intelektuálům třeba patří Václav Klaus junior, který údajným šířením neomarxismu zdůvodňuje návrat do ODS a do politiky.

27. 1. citovalo Václava Klause mladšího Echo24: "V Evropské unii se začíná rozrůstat neomarxismus a je třeba s tím něco dělat.“ „Česká vláda tomu jen přihlíží a premiér zvlášť je vůči EU patolízalský. Nijak těm neomarxistickým opatřením a plánům nebrání. Když se podíváme na otázku migrační krize a postoje Maďarska, Polska či Slovenska, my se oproti nim chováme jako nějaká bláznivá Belgie.“

Už předtím na radiu Impuls řekl 12. 1., tentokrát o poměrech ve školství: "Teďka sledujeme, nevím jak to nazvat, takový už ten neomarxismus ve školství. To znamená, všichni jdou na vysokou, je to tak nějak jedno, takový vlastně, jestli se v těch školách něco dělá nebo nedělá, každej má nějakej ten papír na nějakou odlišnost, co chudáček má, nakonec ji teda nějak provedeme tím systémem."

Do neomarxismu se pustili i tajemní neznámí spasitelé bílé civilizace na webu White Media, který se proslavil šířením ukradené elektronické komunikace některých politiků. Bílí spasitelé tam píší:

„Na této stránce publikujeme informace o akcích nacionálních h@ckerů, vystavujeme jejich trofeje a snažíme se motivovat lidi k boji proti neomarxismu, pseudohumanismu, xenofilii, antirasismu a antifašismu, islamizaci, homosexualismu a všem formám multikulturního levičáctví.“ Web je registrovaný ve Spojených státech, zřídit ho ovšem mohl kdokoli, třeba čečenská vláda, Ku-klux klan nebo ruská tajná služba. Mohl by to být i genius samouk Petr Hájek, který bojuje proti těm samým -ismům, ale proč by to dělal, když má svůj vlastní web, kde se publikuje už i rusky. (Není nadto předvídat vývoj, že.)

 

Kdo tu vymývá mozky

Paní L.V. píšše na blogu iDnesu: "Mnoho lidí si vůbec neuvědomuje, že se stalo obětmi ideologického vymývání mozků. Právě proto, že neomarxistická revoluce přichází pozvolna a zatím nepoužívá drastické totalitní metody. Zatím je to tzv. měkká totalita, která vychází z Frankfurtské školy. (Pikantní je, že paní to píše na serveru, jehož majitel byl spolupracovníkem totalitní Státní bezpečnosti, co nad vymýváním mozků bděla. Myslitelé Frankfurtské školy před nacistickou totalitou museli utéct do Ameriky. Ke svým oblíbeným autorům počítá George Orwella. Asi jí nikdo neřekl, že to byl socialista.)

To je ale teď podružné. Bylo by zajímavé zjistit, jak všichni ti dotyční přišli na to, že za všechno může neomarxismus. Nejjednodušší odpověď je, že ti nebožáci o věci nic nevědí a jen tak plácají. Jeden takový v internetové debatě na námitku, že neomarxismus jisté věci netvrdí, začal argumentovat Engelsem a spisem Původ rodiny. Tam pak pochopitelně vážná debata končí, protože to je, jako kdybyste se chtěli bavit o elektrických lokomotivách a někdo do hovoru pořád pletl parní lokomotivu vynálezce Stephensona.

Neomarxismus je legitimní směr společenskovědního myšlení. Problém je jen v tom, že se dá těžko říci, kdo tam vlastně patří, protože řada autorů, kteří jsou tak zaškatulkováni, říkala, že jsou marxismem jen "inspirováni". Jiní se od něj distancovali. Dle jedné slovníkové definic se tak chápe myšlení inspirované Marxem, ovšem mimo marxismus-leninismus a stalinismus. Ostatně předmětem kritiky tzv. neomarxismu byl jak současný kapitalismus (20. století), tak reálný socialismus sovětského bloku. Jak je nálepka neomarxismu povrchní je vidět i z toho, že se k němu někdy počítá třeba i Hannah Arendtová.

 

Proti neomarxismu bojoval už Lenin

Veliký Lenin ostatně už v roce 1913 vymyslel pojem "převlečení marxisté", kterým myslel právě tehdejší neomarxisty.

Pokud ten pojem s výhradami přijmeme, můžeme v něm vysledovat různé proudy. Jeden je orientován humanisticky a patří k němu Erich Fromm nebo Američan C. W. Mills. Těžko říci, za co by jim kdo mohl nadávat. Snad za analýzu autoritářské osobnosti? Teorii odcizení a emancipace? Další směr je orientován scientisticky a spíše tam by si kritici přišli na své, protože sem patří feminismus a uvažování o světových systémech, kde časem zazněly dost sporné věci, třeba teorie centra a periferie. Celkem ale neomarxismus přinesl dost cenného poznání ohledně tříd, elit, kulturního kapitálu a demografických procesů. Chce to jen umět číst.

Je příznačné, že když u nás různí internetoví blábolilové mluví o norském neomarxismu, který má za následek odebírání dětí a jejich umísťování do ústavů, popisují spíše praktiky fašismu a nacismu. Heslo „vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát" je výrok Benita Mussoliniho, italského fašisty. Je pravda, že z počátku byl také socialistou a NSDAP byla také údajně "sociální" stranou. S neomarxismem to ale nemá nic společného. Jenže dneska už slova ztrácí význam a polovzdělanci a nevzdělanci usedají k počítačům a zamořují svět nesmysly.

Pak se těžko divit, že lidé mluví o věcech, kterým nerozumí. V. K. junior je jistě v oblasti školství v něčem odborník, ale zřejmě ne ve všem. To není ani třeba promíjet, tak je na tom každý na světě, ale pokud bude Václav Klaus jr. postupovat podle svých ideologických šablon, bude ubližovat lidem. Jeho posměch nad tím, že "každej má nějakej ten papír na nějakou odlišnost, co chudáček má," je dost hnusný.

Dětí s různými poruchami učení přibývá. Na jeho soukromém gymnáziu PORG se ovšem nevyskytovali. Ne že by byly takové děti hloupější, jen by se tam s nimi nikdo "neomarxisticky" nepáral. Kolik talentů už někdo takhle zadupal do země, to je hrůza pomyslet.

A pokud bychom chtěli být zlomyslní, mohli bychom říci, že Václav Klaus starší byl nikoli neomarxista, ale původní dřevní marxista, který věřil v sílu ekonomické základny, která všechno zařídí. Ideologické nadstavby, jako třeba právo a kultury byly až druhotné (pro neomarxismus byly dost prvotním předmětem zájmu). Ano, je to takový marxismus v kostce. Ale to fanoušci obou Klausů rádi přehlédnou.