makedonští uprchlíci

makedonští uprchlíci Zdroj: čtk

Odpůrci migrace napadli ve Stockholmu uprchlíky

Švédská policie zatkla v pátek večer v centru Stockholmu čtyři maskované muže, kteří rozdávali letáky vyzývající k účasti na protestech proti uprchlíkům. Podle policejní mluvčí byl jeden ze zadržených obviněn z napadení policisty a zbylí tři z toho, že se maskovali na veřejnosti, což je ve Švédsku zakázáno. Všem hrozí pokuty. Podle agentury AFP měl u sebe jeden ze zadržených nůž.

V centru švédské metropole se v pátek večer sešlo několik desítek zamaskovaných mužů a vyvolávali incidenty s lidmi, kteří podle vzezření patří k přistěhovalcům. Akce se zúčastnilo 50 až 100 mužů. Sešli se na centrálním náměstí Sergels Torg, což je pěší zóna, kam chodí často bez doprovodu mladí přistěhovalci.

Deník Aftonbladet napsal, že se gang vrhal na zjevné cizince a rozhazoval letáky, jejichž text vyzýval "potrestat severoafrické děti ulice, tak jak si zasluhují". "Viděl jsem skupinu zamaskovaných mužů oblečených do černého, kteří začali bít cizince. Viděl jsem, že zaútočili na tři osoby," sdělil svědek.

Úřady prý ale o plánované akci věděly předem a v centru metropole byly pořádkové jednotky včetně vrtulníků.

Server Nordfront, který používá neonacistické Hnutí švédského odporu, o akci informovalo jako o pokusu "asi stovky chuligánů" udělat "pořádek mezi přistěhovaleckými zločinci ze Severní Afriky".

Ve Švédsku loni požádalo o azyl asi 163.000 uprchlíků, ministerstvo vnitra ale tento týden oznámilo, že vyhostí neúspěšné žadatele, což má být až polovina z tohoto počtu.

Švédsko patří spolu s Německem a Rakouskem k zemím, které během současné migrační krize přijaly nejvíce žádostí o azyl. Situace ve Švédsku se ovšem podle tamního premiéra Stefana Löfvena stala "neudržitelnou", a země proto musela zavést kroky vedoucí k omezení počtu přijímaných běženců včetně hraničních kontrol. Premiér zároveň na ekonomickém fóru v Davosu nedávno řekl, že pokud země EU nenajdou do dvou měsíců společnou řeč v otázce řešení migrační krize, bude v ohrožení unie i schengenský prostor volného pohybu.