Syrská rodina odpočívá u pumpy v severořecké vesnici Idomeni

Syrská rodina odpočívá u pumpy v severořecké vesnici Idomeni Zdroj: ČTK/AP/Giannis Papanikos

Ilustrační foto
Za poslední tři dny eskortovala řecká pobřežní stráž na ostrovy v Egejském moři 1417 ilegálních imigrantů.
3
Fotogalerie

Maďarsko nemá v úmyslu hned stavět plot na hranici Rumunskem

Maďarsko sice nevylučuje stavbu plotu na své hranici s Rumunskem k zastavení migrační vlny, bude-li to situace vyžadovat, ale v této chvíli to nemá v úmyslu. "V této chvíli nechceme plot na hranicích s Rumunskem stavět. Může se to stát v budoucnu, ale doufáme, že nás k tomu situace nepřinutí," řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó při návštěvě v Bukurešti.

"Doufáme, že Rumunsko bude schopno ochránit své vlastní hranice a nebude muset čelit velkému přívalu migrantů, jako muselo Maďarsko," řekl rovněž Szijjártó. Dodal přitom, že Budapešť loni nevybudovala zátarasy na hranicích se Srbskem a Chorvatskem dobrovolně..., ale kvůli omezením vyplývajícím z členství v schengenském prostoru volného pohybu".

Ministr v této souvislosti znovu kritizoval Evropskou unii za "chybějící opatření" a zejména Řecko za to, že "nezastavilo nekontrolovanou migraci". "Jestliže Řecko není schopno plnit své závazky... musíme seriózně zvážit scénář přesunutí jižní hranice Schengenu severně od Řecka," řekl Szijjártó.

Vyslovil se přitom znovu pro vytvoření "obranné linie" na hranicích Makedonie a Bulharska s Řeckem.

Migranti pocházející z Blízkého východu, Asie i Afriky přistávají denně na řeckých ostrovech v Egejském moři, odkud míří na řeckou pevninu a dál k hranicím Makedonie.

Většina z nich pak pokračuje v cestě do bohatších států EU přes bývalé jugoslávské republiky - Makedonii, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko. Jen menší část volí trasu přes Bulharsko místo přes Makedonii.