Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Pavel Hofman

Babiš, chléb a hry
Jaromír Jágr a Andrej Babiš
Babiš, chléb a hry
Babiš, chléb a hry
K volbám povolal zase tygra.
9
Fotogalerie

Nová Babišova strategie: chlast a pandy!

Ivan Jonák měl v libeňském Discolandu medvěda, Radovan Krejčíř v černošické vile žraloka a Andrej Babiš chtěl na svoje Čapí hnízdo pandu. Právě před rokem – 1. února 2015 – se záměru vzdal, když dnes již legendárním tweetem oznámil: „Pražská zoo je jedna z nejhezčích, pomůžu jí získat bílou pandu, Čapák ze soutěže odstupuje.“ Pro nezasvěcené: Čapák je slangové označení Čapího hnízda, Babišovy soukromé haciendy, vybudované z velké části za evropské peníze.

Rok se s rokem sešel a pražská primátorka odjede co nevidět do Pekingu, aby o zapůjčení páru čínských pand jednala. Pokud se všechno podaří, bude pražská zoo teprve šestou zoologickou zahradou v Evropě a čtrnáctou na světě, kde se toto vzácné zvíře chová.

To, že se ministr financí rozhodl vzdát svého úmyslu vlastnit oživlé čínské plyšáky a předat je k obveselení lidu, je pak nepochybně úctyhodné, jen o málo úctyhodnější než plánované snížení daně na pivo. Heslo CHLÉB A HRY, oblíbené mezi politiky toužícími ovládat prostý lid, se zde transformuje na poněkud prozaičtější – CHLAST A PANDY.

Jaká je to od něj oběť, naznačilo před časem ministrovo vyjádření pro iDNES: „Když půjdu do důchodu, budu na ni koukat, jak okusuje ten bambus, a budu klidnej.“

Ale zpět k medvědům. Je nepochybné, že možnost chovat pandy souvisí s oteplením česko-čínských vztahů. Pandí diplomacii zavedl v roce 1970 Mao Ce-tung, když věnoval dva kusy roztomilého živočicha – jmény Ling Ling a Hsing Hsing – Spojeným státům, kde vzápětí vypuklo pandí šílenství a komunistická despocie se rázem nejevila tak strašná. Panda od té doby slouží Číňanům jako závdavek dobrých vztahů (ve vztahu k velmocím, jako je Amerika nebo Británie) i odměna za služebnost (ve vztahu k nohsledům, jako je Česko).

Otázkou je, kdo si připíše hlavní zásluhy o získání pand pro pražskou zoo? Adeptů je několik:

1) Miloš Zeman? Po všem, co řekl o Tibetu, má nepochybné právo na titul PANDÍ KRÁL!

2) Jaroslav Tvrdík, jenž nalezl v Číně svůj druhý domov a tamní lidové armádě prodal pražskou Slavii? Ano, i jemu budou naše děti při pohledu na skotačící medvídky děkovat.

3) Andrej Babiš, jenž se vzdal záměru pozorovat pandy při žraní bambusu na svém soukromém sídle, a ještě to všechno zaplatí? Či Adriana Krnáčová, která to v Číně vyjedná? I oni mají svá práva. Takže uvidíme.

Nyní se bude vyjednávat o podmínkách, za jakých bude pandí pár do Prahy zapůjčen. V úvahu přichází obrázek tibetského dalajlamy s prasečí hlavou, umístěný přímo u pandího výběhu. Eventuálně nápis, jehož autenticitu potvrdí (samozřejmě za jistý obolus) vdova po prezidentovi: „Václav Havel na smrtelném lůžku prohlásil: Mýlil jsem se. Tibet je integrální součástí Číny.“

Ale kdo ví… Možná budou naši noví čínští přátelé požadovat jen zcela jednoduché konstatování: Žádná prdel není dost hluboká, aby se do ní nedalo vlézt!

Na vše čeští politici s vidinou rozzářených dětských očí přistoupí. Jedinou otázkou tak zůstává, na co se bude Andrej Babiš dívat po odchodu do penze na svém Čapím hnízdě? Jonák měl medvěda, Krejčíř žraloka, tak co kdybychom se mu složili na velkého slizkého agrohada!?