Jackson a Fiennes. Poznej pět rozdílů

Jackson a Fiennes. Poznej pět rozdílů Zdroj: Eweb

beat it Michael Jackson
Michael Jackson a Freddie Mercury
Zelený Raoul č. 747 – Pohřeb Michaela Jacksona
Michael Jackson měl včera sen...
Michael Jackson žije!
6
Fotogalerie

Satelitní TV Sky Arts vybrala do role Michaela Jacksona bělocha, je z toho pozdvižení

"Nezáleží na tom, jestli jsi černý nebo bílý", tak zní část textu slavného hitu Black or White zesnulého zpěváka Michaela Jacksona. A jak se zdá, doslova se jím nechali inspirovat tvůrci chystané komedie britské satelitní stanice Sky Arts, kde byl do role Jacksona vybrán běloch - herec Joseph Fiennes. To ovšem vyvolalo ostré reakce a novou vlnu kontroverze kvůli obsazování černošských herců a všeobecně nedostatku příležitostí pro tvůrce jiné než bílé pleti.

Podle zpravodajského serveru BBC News se má příběh komedie Elizabeth, Michael & Marlon točit kolem údajné vyjížďky napříč Amerikou, na kterou údajně po teroristických útocích v září 2001 vyrazili Jackson, Marlon Brando a Elizabeth Taylorová.

Fiennes všechnu kritiku odráží tvrzením, že Jackson "byl pravděpodobně blíž mé barvě pleti než své původní". A stanice Sky Arts v prohlášení uvedla, že producenti mají při obsazování rolí "tvůrčí svobodu". Půlhodinová komedie má být součástí seriálu o nepravděpodobných příbězích z historie kultury a umění.

Jackson, kterému údajně bělala kůže kvůli chorobě vitiligo, zemřel v červnu 2009 ve věku 50 let na předávkování sedativy.

Zpráva o obsazení Fiennese do role Jacksona přišla dva týdny poté, co se rozpoutala nová vlna kritiky kvůli letošním nominacím na Oscary, mezi nimiž v hereckých kategoriích už druhý rok po sobě není nikdo tmavé pleti, a také v dalších kategoriích je jich jako šafránu.

To přimělo herce Willa Smithe a režiséra Spikea Leea, aby oznámili, že budou letošní slavnostní předávání cen bojkotovat.