Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Vladimir Putin
Roztomilý Vladimir a zvířátka, aneb Putin filantrop?
Putin, má láska...
Putin
Vladimir Putin
8
Fotogalerie

Putin je podle amerického ministerstva financí korupčník a tajný miliardář

Americké Ministerstvo financí považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina za zkorumpovaného. Uvedl to program stanice BBC Panorama. Americká vláda již uvalila sankce na Putinovy společníky, ale toto je poprvé, že je z korupce obviněn přímo on. Jeho mluvčí ale řekl BBC, že "žádná z těchto otázek nebo témat si nezaslouží odpověď, protože se jedná o čistou fikci“.

Rusko teď nemá ohledně kriminálních činů sahajících do nejvyšších míst dobrou pověst. Minulý týden konstatovalo vyšetřování ve Velké Británii, že Vladimir Putin "pravděpodobně" schválil vraždu přeběhlého špiona Alexandra Litviněnka.

Litviněnko, bývalý agent ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) a kritik prezidenta Putina, byl otráven v Londýně radioaktivním poloniem v roce 2006. Přímo dokázat se to Putinovi nedá, ale vychází se z toho, jak to obvykle v Rusku chodí.

Adam Szubin, náměstek ministerstva financí pro boj s finanční kriminalitou, řekl BBC Panorama, že ruský prezident je zkorumpovaný a že americká vláda to ví „po mnoho, mnoho let."

„Viděli jsme ho, jak obohacuje své přátele, své blízké spojence a marginalizuje ty, co za své přátele nepovažuje a činí tak pomocí státního majetku. Ať už je to ruské energetické bohatství, nebo nějaké jiné státní zakázky, směřuje je k těm, kterým věří, že mu budou sloužit, a vyřadí ty, kteří nebudou. To je podle mě obraz korupce.“

Americká vláda uvalila sankce proti řadě kremelských insiderů v roce 2014 a uvedla, že Vladimir Putin měl tajné investice v energetickém sektoru. Nicméně ho Američané v té době přímo neobvinili z korupce, připomíná BBC.

Sankce - později rozšířené na více jednotlivců a organizací - se shodovaly s podobnými opatřeními EU vůči Rusku. Spouštěčem pro ně byla ruská anexe Krymu během politických nepokojů na Ukrajině.

Jako dáreček jachtu

Američtí vládní úředníci nebyli ochotni poskytnout rozhovor o Putinově bohatství, ale Szubin souhlasil s účastí na programu stanice BBC Panorama, který se problémem zabývá.  

Szubin nechtěl komentovat tajné zprávy CIA z roku 2007, podle kterých je Putinovo bohatství asi 40 miliard dolarů. Řekl ale, že ruský prezident hromadí tajně majetek. „Pobírá prý státní plat kolem 110 000 dolarů ročně. To není přesný stav majetku tohoto muže a on má dlouhá léta výcviku a praxe, pokud jde o zakrývání skutečného bohatství.“ Kreml tato tvrzení popírá. V roce 2008 se prezident Putin osobně vyjádřil k nařčením, že je nejbohatším mužem v Evropě. „Je to prostě nesmysl.“ A řekl cosi o lidech, kteří se dloubají v nose a pak to rozmažou po svých malých papírcích.

Novináři BBC ale mluvili s lidmi, kteří do věci vidí zevnitř a tvrdí, že mají přehled o Putinově majetku z první ruky. 

Jachta od Romana

Dmitrij Skarga, jenž vedl loďařskou společnost Sovcomflot, říká, že dohlížel na převod jachty za 35 milionů dolarů Putinovi. 57 metrů dlouhá loď Olympia byla prý darem od nejslavnějšího Rusa v Británii – Romana Abramoviče, majitele fotbalového klubu Chelsea. 

„Abramovič prostřednictvím svého zaměstnance skutečně převedl jachtu Putinovi,“ tvrdí. „Byl jsem na palubě této jachty na konci března 2002 v Amsterdamu. A byl tam zástupce pana Abramoviče... Řekl, že vlastníkem té jachty je Roman."Skarga dodává, že Olympia byla dána ruskému prezidentovi prostřednictvím offshorové společnosti. On pak dohlížel na vedení jachty pro Vladimira Putina a připravoval zprávy o provozních nákladech lodi. Platily se ze státního rozpočtu. Abramovičovi právníci odmítli zprávy o jachtě jako spekulace a Putin interview pro Panorama odmítl.

Jisté je, že více bychom se o Putinově majetku dozvěděli možná tak v případě, že by hlava ruského státu padla. I pak by ale mnoho lidí mělo jistě dobré důvody mlčet.