New Shepard už neshoří v atmosféře, ale letí celý znovu.

New Shepard už neshoří v atmosféře, ale letí celý znovu. Zdroj: Blue Origin

New Shepard zatím tak tak doletí na hranici vesmíru.
Vršek falconu letí na orbitu, motor přistane.
Oslavy u New Shepardu.
New Shepard se chystá...
Jeff Bezos
15
Fotogalerie

Zásilky Amazonu až do vesmíru? Bezos poráží Muska s raketami na více použití

Budoucnost letů do vesmíru je ve strojích na více použití. Ve vesmírném závodě se přetahují dva vizionáři, kteří oba vydělali peníze na internetových obchodech a teď je investují do kosmických snů: zakladatel Amazonu Jeff Bezos a Elon Musk, majitel Tesly Motors vyrábějící elektrická auta, jenž také spoluzaložil platební službu PayPal. Zatímco Muskovy rakety jsou ambicióznější a létají výše, Bezosova firma Blue Origin má momentálně lepší výsledky s přistáváním a opakovaným použitím.

Někdejší raketoplány byly sice na více použití, ale zdaleka ne kompletně. Raketoplán samotný přistál jako letadlo, nosné rakety (boostery) sedly na padácích, avšak palivová nádrž (to největší uprostřed) shořela v atmosféře. Navíc se to ani nevyplácelo oproti běžným raketám, které mají boostery na jedno použití. To vesmírné lety velmi prodražuje. Pokud má dojít ke komerčnímu boomu, je potřeba tyto náklady zredukovat.

Bezosův New Shepard o víkendu potvrdil, že je skutečně na více použití. Tatáž raketa, jež vyletěla v listopadu a bezpečně přistála, to nyní zopakovala. Žádné švihnutí do pouště nebo oceánu, prostě sednutí na zpětný chod, pěkně na značku.

Hned v prosinci kontrovala Muskova firma SpaceX, když také dokázala stroj Falcon 9 zaparkovat na kosmodromu. Jistý rozdíl tu ale byl: zatímco falcony už běžně létají k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), New Shepard se zatím spokojí s takzvanou Kármánovou hranicí, tedy začátkem vesmíru (jak jízlivě připomněl Musk, když Bezosovi k prvenství na Twitteru blahopřál). Je ve výši sto kilometrů, ovšem není to tak úplně symbolika – zhruba tam (s odchylkami tu a onde) je vzduch už tak řídký, že nemá smysl používat křídla.

SpaceX ale před týdnem nezvládl další krok, při přistání boosteru na plovoucí platformě nevydržela jedna podpěra. Je to tedy New Shepard, jenž se dokázal do vesmíru vrátit. „Hardware byl přesně tentýž, který jsme použili loni v listopadu,“ blogoval Bezos po úspěšné misi.

Je to pro něj další milník na cestě k budoucí realitě, kdy prý budou ve vesmíru žít a pracovat milióny lidí. Ač New Shepard létá zatím bez posádky, v konstrukci se počítá se šesti místy. Dalším mezníkem pak pro Bezose bude oběžná dráha, kterou už jeho konkurent pár let zvládá.