Zdroj: Profimedia.cz

Britské tajné služby prý věděly o mučení na Guantánamu

Bývalý vysoký představitel britských tajných služeb chce předložit důkazy, že britské bezpečnostní služby věděly o mučení vězňů na americké vojenské základně Guantánamo na východě Kuby. Uvedl to britský list The Sunday Times.

Nejmenovaný představitel chce podle listu přispět k chystanému parlamentnímu vyšetřování informace, že britští představitelé viděli při návštěvě Guantánama v prosinci 2002 mučení vězňů. Detaily mučení se krátce poté probíraly v londýnském sídle tajných služeb MI5. Podle důkazů prý britští představitelé viděli vězně v řetězech a s kuklami na hlavách, psychické týrání vězňů i využívání waterboardingu, tedy dušení vodou při výsleších lidí.

Americká věznice v Guantánamu byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na Spojené státy ze září 2001. Velká většina zadržovaných osob nebyla nakonec nikdy obviněna a byla propuštěna. Podle amerických advokátů mnozí z nich roky neměli ani přístup k právním službám.

Zpráva amerického Senátu z roku 2014 uvedla, že CIA v letech po útocích na USA z 11. září 2001 používala waterboarding a další tvrdé metody k vyslýchání údajných teroristů. Mezi vězni, kteří byli nakonec propuštěni a stěžovali si na mučení a ponižující zacházení, bylo podle agentury Reuters i několik Britů.

Americký prezident Barack Obama předminulý týden v tradičním poselství o stavu unie zopakoval, že se do konce roku hodlá zasadit o uzavření věznice na základně Guantánamo. Její uzavření Obamovi dlouhodobě znemožňují republikáni, stejně jako neschopnost nalézt umístění pro zbylé desítky tamních vězňů. Existence tohoto zařízení podle Obamy už jen napomáhá propagandě islamistů.