Podle expertů přinese 5G nové aplikace, pomůže technologicky vyspělým průmyslovým odvětvím a umožní také daleko lepší přístup k internetu lidem na venkově.

Podle expertů přinese 5G nové aplikace, pomůže technologicky vyspělým průmyslovým odvětvím a umožní také daleko lepší přístup k internetu lidem na venkově. Zdroj: profimedia.cz

Ještě lepší a rychlejší: Mobilní technologii 5G budou mít jako první na světě Stockholm a Tallinn

Bezdrátová mobilní technologie 4G umožnila v posledních letech daleko lepší propojení našich telefonů s internetem. Mnozí lidi kvůli tomu pořád visí na síti, sledují Facebook a neustále si kontrolují maily. Chceme ale ještě víc, chceme vše ještě rychlejší, kvalitnější a propojenější. Brzy se dočkáme. V roce 2018 budou první dvě města na světě, švédský Stockholm a estonský Tallinn, mít k dispozici technologii 5G.

Proč se ale průkopníky stanou právě švédské a estonské hlavní město? Patří podle webu thelocal.sk, který celou věc podrobně popsal k místům, kde je využívání moderních technologií vůbec nejlepší na světě. Navíc systém spustí švédsko-finský operátor TeliaSonera a švédský telekomunikační gigant Ericsson.

Co všechno bude nová technologie umět, to ještě Johan Dennelind, generální ředitel společnosti TeliaSonera, nechce úplně prozradit. Hovoří trochu tajemně: „5G dostane naše služby, ale také internet na novou úroveň.“ Hans Vestberg, generální ředitel společnosti Ericsson, pak dodává: „Stále více odvětví se snaží zužitkovat hodnotu digitalizace a na to je potřeba reagovat.“ Co to ale přesně znamená?

Podle expertů přinese 5G nové aplikace, pomůže technologicky vyspělým průmyslovým odvětvím a umožní také daleko lepší přístup k internetu lidem na venkově. Švédové odhadují, že někdy kolem roku 2020 bude celá země dokonale „propojena“. Pak chtějí úřady a instituce podle toho upravit a vylepšit nejrůznější systémy a databáze. Mělo by to všem urychlit a ulehčit práci i život.

Švédsko je už dlouho průkopníkem v oblasti špičkových technologií. Ve Stockholmu se také jako na jednom z prvních míst světa začala používat v roce 2009 technologie 4G.