Ilustrační foto - Thajsko

Ilustrační foto - Thajsko Zdroj: profimedia.cz

Moře v Thajsku vyplavilo vraky letadla, o MH370 se ale nejspíš nejedná

Zbytky vraku neidentifikovaného stroje, které v sobotu vyplavilo moře na jižním pobřeží Thajska, s vysokou pravděpodobností nepatří pohřešovanému Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel před dvěma lety i s 239 lidmi na palubě. Uvedla to dnes s odvoláním na letecké odborníky a thajské úřady agentura Reuters. Havarovaný letoun se dosud nepodařilo najít a jedinou stopou je vztlaková klapka, kterou loni objevili obyvatelé na břehu ostrova Réunion v Indickém oceánu.

Asi dva metry široký a tři metry dlouhý kus pokrouceného kovu našli vesničané v provincii Nakchon Sítchammarát a objev ohlásili úřadům. Thajská média pak okamžitě začala spekulovat o tom, že by mohlo jít o kus pohřešovaného letounu, který v roce 2014 zmizel během letu linky MH370 z Kuala Lumpuru do čínského hlavního města Pekingu. Odborníci to ale okamžitě zpochybnili.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování se letoun zřejmě zřítil v odlehlé oblasti Indického oceánu. Právě tam se už téměř dva roky neúspěšně prohledává oblast o rozloze 120.000 čtverečních kilometrů. Jedinou hmatatelnou stopou po letadle je stále klapka Boeingu 777, která se našla loni v červenci na břehu ostrova Réunion a která podle malajsijských úřadů určitě, podle francouzských pravděpodobně, pochází z pohřešovaného stroje.

S přihlédnutím k místu, kde se klapka našla, je podle expertů velmi nepravděpodobné, že by se další zbytky letadla objevily právě v Thajsku. "Bylo by to v rozporu s modely mořských proudů, které při nálezu klapky loni v červenci panovaly," uvedl Greg Waldron, vedoucí redaktor odborného periodika Flightglobal. Podle něj není možné, aby za takových podmínek trosky doplavaly tisíce kilometrů daleko přes rovník až na severní polokouli.

Odkud trosky pocházejí zatím není jasné. Místní úřady ale vycházejí z toho, že byly pod vodou nejméně rok, jelikož byly porostlé korýši. Podle Waldrona přichází v úvahu to, že se jedná o zbytky kosmických raket, které Indie odpaluje ze základny v jižním státě Ándhrapradéš přes Bengálský záliv.