Představitelé organizací odmítajících islám v Evropě ze 14 evropských států domlouvali 23. ledna v Roztokách u Prahy podrobnosti k demonstracím proti islamizaci, které se budou konat 6. února v řadě měst Evropy včetně Prahy.

Představitelé organizací odmítajících islám v Evropě ze 14 evropských států domlouvali 23. ledna v Roztokách u Prahy podrobnosti k demonstracím proti islamizaci, které se budou konat 6. února v řadě měst Evropy včetně Prahy. Zdroj: ČTK

Představitelé organizací odmítajících islám v Evropě ze 14 evropských států domlouvali 23. ledna v Roztokách u Prahy podrobnosti k demonstracím proti islamizaci, které se budou konat 6. února v řadě měst Evropy včetně Prahy.
Místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch (třetí zprava).
Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička s představitelkou německého hnutí Pegida Tatjanou Festerlingovou.
Představitelka německého hnutí Pegida Tatjana Festerlingová.
4
Fotogalerie

V Praze se chystá demonstrace proti Islámu. Organizátoři akce očekávají tisíce lidí

Organizátoři demonstrací proti islamizaci, které se budou 6. února konat v řadě měst Evropy včetně Prahy, očekávají velkou účast. V Praze by mohly demonstrovat tisíce lidí a v dalších evropských městech tisíce až desetitisíce, řekl ČTK během dnešního jednání pořadatelů protestních akcí místopředseda hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch. Hlavním organizátorem demonstrací je hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

V Praze se protest bude konat na Hradčanském náměstí, kde už v minulosti odpůrci islámu demonstrovali. "Nervozita a obavy občanů tady u nás v České republice určitě stoupají, takže myslím si, že určitě to nebude menší účast, než byla na těch předchozích demonstracích," uvedl Černoc

Akce se mají konat ve 14 zemích, kromě Česka například na Slovensku, v Německu, Polsku, Estonsku, Finsku či ve Švýcarsku. Černoch v ostatních zemích očekává tisícové až desetitisícové účasti, protože lidé v Evropě podle něj zastávají velmi negativní postoj vůči jednání politiků, jako je třeba německá kancléřka Angela Merkelová.

Účastníci schůzky v Roztokách chtějí připravit společné memorandum, kterým by reagovali na současnou migrační krizi. Konference se účastní také vůdčí osobnost hnutí Pegida Tatjana Festerlingová, která dnes v rozhovoru s novináři označila současnou situaci s uprchlíky za katastrofální a kritizovala politiku německé vlády. Hnutí Pegida vzniklo v roce 2014 v saské metropoli, kde pravidelně pořádá demonstrace. Z Drážďan, které nadále zůstávají jeho baštou, se pak rozšířilo do dalších německých a evropských měst, příznivce má mimo jiné v Rakousku, Polsku, Maďarsku, Švédsku, Norsku, Švýcarsku či v Británii.

V Česku jsou výraznými stoupenci názorů Pegidy právě Blok proti islámu a Úsvit-Národní koalice, které spolu úzce spolupracují. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička, který byl v loni v listopadu obviněn z podněcování nenávisti za protimuslimské výroky, je společným lídrem obou seskupení pro letošní krajské a senátní volby.