Syn bratrance syrského prezidenta Sulejman Asad, který zavraždil vysokého důstojníka armády.

Syn bratrance syrského prezidenta Sulejman Asad, který zavraždil vysokého důstojníka armády. Zdroj: Facebook

Syn bratrance syrského prezidenta Sulejman Asad, který zavraždil vysokého důstojníka armády.
Syn bratrance syrského prezidenta Sulejman Asad, který zavraždil vysokého důstojníka armády.
2
Fotogalerie

Syn bratrance syrského diktátora Asada zavraždil významného plukovníka armády, dostal 20 let

Plukovník Hassan Šejk byl v posledních letech pro přívržence syrského prezidenta Bašára Asada hrdinou. Bojoval na několika frontách, jak proti opozičním bojovníkům, tak proti džihádistům z Islámského státu. Jenže loni v srpnu byl zavražděn při malicherném dopravním sporu na křižovatce u města Lázikíja. Soud tento týden poslal vraha na 20 let do vězení. Zločincem je přitom Sulejman Asad, syn bratrance obávaného syrského diktátora.

Už minulý rok se objevily informace, že vrahem plukovníka Hassana Šejka by mohl být člen v minulosti v podstatě nedotknutelného vládnoucího rodu Asadů. Veřejnost, která se díky sociálním sítím o incidentu u Lázikíje brzy dozvěděla, se proto obávala, že pachatel, jak bývalo kdysi obvyklé, unikne trestu. Jenže přežití prezidenta Asada je dnes přímo závislé na jeho armádě a proto osobně slíbil, že smrt významného důstojníka bude potrestána, ať zločin spáchal kdokoli.

Podle informací, které zveřejnily některé syrské opoziční organizace a pak arabská média, dostal ve čtvrtek Sulejman Asad 20 let vězení. Situace byla pro režim o to choulostivější, že člen Asadova klanu byl také příslušníkem armády a zabil tedy svého nadřízeného.

Samotný incident, při kterém byl plukovník zastřelen, je ale poměrně výmluvný.

Odehrál se na cestě mezi Lázikíjí a vesnicí Qardaha (ta je rodištěm otce současného diktátora, exprezidenta Hafíze Asada). Řidič SUV „vyblikával“ vůz plukovníka Hassana a chtěl ho předjet. Na blízkém vojenském kontrolním stanovišti pak důstojníkovo auto před křižovatkou zablokoval a začal mu nadávat, že mu neumožnil předjet. Když se Hassan Šejch snažil muži vysvětlit, že se v podstatě nic nestalo (v autě s ním ještě jel jeho bratr a jeho dvě děti), tak ten vytáhl ze svého vozu samopal a pět nebo šest krát vystřelil. Dvě kulky zasáhly plukovníka Hassana.

Podle svědků Sulajman Asad pak z místa incidentu v klidu odjel.