Paul Anka

Paul Anka Zdroj: Annie Leibovitz

Paul Anka s Beatles
Paul Anka
Paul Anka
Paul Anka
Elvis a Paul Anka
5
Fotogalerie

Proč Paul Anka nepřijede? Protože má syrské předky

Slavný americký swingař Paul Anka odkládá své evropské turné. Jeho koncert se měl uskutečnit 3. února 2016 v Kongresovém centru, přesouvá se ale na červen 2016. Podle vyjádření zpěvákova managementu jde o reakci na bezpečnostní situaci v Paříži a Egyptě, kde mělo být celé evropské turné zahájeno.

Rodák z kanadské Ottawy se rozhodl reagovat na současnou situaci v Evropě. Má na ni velmi vyhraněný názor, což ostatně potvrdil při exkluzívním rozhovoru pro Reflex. Anka, který má od začátku 90. let americké občanství, je totiž po otci Syřan a po matce Libanonec. Jeho prarodiče přišli do Kanady, země známé otevřeným přístupem k imigrantům, z Blízkého východu. Jeho zájem o evropskou situaci s uprchlíky je proto neodbytný a neustále se k té otázce vrací.

„Vzkažte vašim čtenářům, že neustále myslím jen a jen na to, jak zničit Islámský stát. Diskuse o toleranci, které se dnes ve světě odehrávají, se mi vůbec nelíbí. Musíme dynamiku téhle situace přece řešit radikálně, jinak evropské vlády, ale samozřejmě i my ve Spojených státech, zase vstoupíme do dějin jako úplní neschopové. Je tady velké procento lidí z východu, kteří potřebují pomoc, a pak malé, kteří to nemyslí dobře - a ty musíme zlikvidovat. Rozhodně,“ dodává rozhořčeně muž, který svým rozhodnutím navazuje na několik dalších umělců, kteří se své vystoupení v Evropě také rozhodli odložit. Paul Anka se těší na své fanoušky v náhradním termínu, všechny vstupenky zůstávají v platnosti. 

Svůj patrně největší hit, píseň Diana, nahrál již ve svých patnácti letech a tato skutečnost pro něj znamenala vstup na světová podia. Od té doby spolupracoval s lidmi jako Frank Sinatra, Buddy Holly, Frankie Lyman nebo Chuck Berry. Anka je také velmi precizním textařem a skladatelem s vytříbeným citem pro melodii a skladbu slov. Je autorem mnoha světových hitů. Například nejslavnější Sinatrova píseň My Way náleží právě jemu, stejně jako hit Toma Jonese She's aLady.

Velkým úspěchem Paula Anky je také spolupráce s králem popu Michaelem Jacksonem. S tím napsal světově úspěšnou skladbu This Is It, která dala jméno Jacksonově již neuskutečněnému turné. Anka je také autorem písně Love Never Felt So Good, která byla vydána jako Jacksonovo posmrtné dílo, svou část na ni nazpíval také Justin Timberlake. Anka kromě jiného také stál za startem kariéry současné swingové superstar Michaela Bublého, kterému v roce 2003 koprodukoval album.