Severní Korea oznamuje údajně úspěšný test vodíkové bomby

Severní Korea oznamuje údajně úspěšný test vodíkové bomby Zdroj: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Jong Un
Kim se svým kamarádem Dennisem Rodmanem
Kim Jong Un oznamuje úspěšné otestování vodíkové bomby
6. ledna 2016 KLDR údajně úspěšně otestovala vodíkovou bombu. Síla rezonance výbuchu v oblasti ale neodpovídá
Kim Jong Un oznamuje provedení testu vodíkové bomby
7
Fotogalerie

Americký student přijel do KLDR oslavit Nový rok. Zatkli ho a obvinili z ohrožení jednoty země

Otto Frederick Warmbier, 21letý student z univerzity v americké Virginii, přijel do Severní Koreje oslavit Nový rok. Šlo o organizovaný zájezd, jehož součástí byla mimo jiné podívaná na velkolepý ohňostroj v centru Pyongyangu nebo vyhlídkový let helikoptérou. 2. února, na cestě zpět, byl student nečekaně zadržen na letišti, resp. přímo na palubě letadla, kterým se měl přes Čínu dostat domů do USA. Policie ho obvinila ze snahy o rozvracení jednoty země a vyvíjení nepřátelských aktivit proti režimu, které měly být přímo řízené americkou vládou.

Mladý student do KLDR přicestoval na platné turistické vízum prostřednictvím čínské agentury Young Pioneer Tours, která pobyty v zemi běžně organizuje. Právě s tou se mu po zadržení podařilo spojit a o svém případu informovat. „Jsme v kontaktu s Ottovou rodinou i se sekretariátem Švédské ambasády v Pyongyangu a děláme vše pro to, abychom mladíka dostali na svobodu“, sdělila agentuře Reuters zástupkyně společnosti Gareth Johnson.

Nebylo to rozhodně poprvé, co se Otto Frederick Warmbier vydal do zahraničí. Na svůj věk měl relativně bohaté cestovatelské zkušenosti. Na svém facebookovém profilu postoval fotografie z Číny, Kuby, Irska i Izraele.

Během posledních let bylo v KLDR zadrženo hned několik amerických občanů. Mezi jinými například misionář Kenneth Bae. Obdobně jako Warmbier byl obviněn z „nepřátelských aktivit vůči zemi“ a následně odsouzen k patnácti letům nucených prací. Propuštěn byl po 19 měsících, v roce 2014. Spolu s ním tehdy KLDR propustila i Matthewa Millera, vězněného na šest let za to, že po příletu do země roztrhal vízum a požádal o azyl.

Podle severokorejských úřadů se tímto způsobem úmyslně snažil dostat do vězení, na vlastní kůži zakusit tamní podmínky a do světa pak vyslat informaci o porušování lidských práv v KLDR. Tři měsíce zpátky byl také osvobozen jihokorejský student univerzity v New Yorku Joo Won-Moon. Zadrželi ho za nelegální přechod hranice do KLDR. Severokorejský režim naopak stále zadržuje šedesátiletého kanadského kněze Hyeon Soo Lima, který byl odsouzen za rozvracení systému.

K zadržení Otto Fredericka Warmbiera došlo ve chvíli, kdy řada zemí v čele s USA a Jižní Koreou usiluje o nové a přísnější nastavení mezinárodních sankcí proti KLDR. Důvodem je test vodíkové bomby, který podle severokorejské strany proběhl 6. ledna 2016. Pravdivost tvrzení ale někteří experti zpochybňují a připisují ji na vrub severokorejské propagandě.

Severokorejský vůdce Kim Jong Un údajný test prohlásil za sebeobranný krok, který má zemi uchránit před "nebezpečím jaderné války vyvolané imperialisty pod vedením Spojených států".

Situaci kolem propuštění mladíka komplikuje skutečnost, že Spojené státy neudržují se Severní Koreou žádné oficiální diplomatické styky a veškerá jednání tak prostředkuje Švédská ambasáda, která v KLDR zastupuje americké zájmy.

Tento pátek také vystoupil v japonském Tokiu Marzuki Darusman, zmocněnce OSN pro lidská práva v KLDR. Upozornil na skutečnost, že za poslední dva roky v dodržování lidských práv nedošlo k žádné pozitivní změně a logickým vyústěním situace by mělo být zahájení trestního stíhání severokorejského diktátora Kim Čong-una a dalších členů jeho vlády.