Dnes ráno klesla teplota na českých horách pod 35 stupňů (ilustrační foto)

Dnes ráno klesla teplota na českých horách pod 35 stupňů (ilustrační foto) Zdroj: Tereza Stonišová

Česko zažilo zatím nejchladnější noc (ilustrační foto)
Sněží a mrzne nejenom na horách, ale i ve městech (ilustrační foto)
I přes extrémně mrazivé počasí je většina hlavních tahů sjízdná, zvýšená opatrnost je ale na místě
Takto aktuálně vypadá cesta do Špindlerova Mlýna
Silné mrazy mají vydržet do konce týdne
5
Fotogalerie

ČR zažila nejstudenější noc zimy, na Šumavě bylo minus 35,3 stupně

Pod minus 35 stupňů Celsia klesly dnes ráno teploty na Šumavě. Jde zatím o nejstudenější noc této zimy v Česku. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v 6:30 minus 35,3 stupňů a teploty mohou ještě klesat, řekl ČTK František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Silné mrazy vydrží v jihozápadních Čechách celý den.

"Jde zatím o nejchladnější noc této zimy. Na Rokytské slati v západní části Šumavy jsme naměřili 35,3 stupně. Mrazivý bude i dnešní den a noc na sobotu. Od příštího týdne čekáme oteplení," uvedl Vavruška.

Na Březníku u Modravy bylo minus 32,2 stupňů, stejně tak na meteorologické stanici Perla, která leží nedaleko Jezerní slati u Kvildy. "Teploty se nyní pohybují okolo minima. O několik desetinek mohou teploty klesat zhruba do půl deváté, než vyjde Slunce," uvedl Vavruška. Velký mráz byl i v Pohoří na Šumavě, kde bylo minus 30,6. V Českých Budějovicích meteorologové naměřili minimální teplotu minus 17,5 stupně.

Nejnižší naměřená teplota v ČR: Ve světě je i dvakrát chladněji >>>

Na ostatních místech České republiky se teploty pohybovaly většinou od minus 16 do 18 stupňů, ale například v Královéhradeckém kraji spadly teploty až pod minus 25 stupňů Celsia a na Jizerce v Jizerských horách naměřili meteorologové dnes časně ráno 26,7 stupně Celsia pod bodem mrazu.

Dnes bude podle Vavrušky slunečno, ale velice mrazivo. Teploty přes den klesnou na celém území jižních Čech až k minus sedmi stupňům. V sobotu bude sněžit i v nižších polohách. "Hrozí i ledovka," upozornil Vondruška. V dalších dnech teploty stoupnou, mrazy skončí a bude se oteplovat. "Musíme se připravit na velkou změnu počasí," dodal Vavruška.