Mariah

Mariah Zdroj: H&M

Mariah
Mariah
Mariah
Mariah
Mariah
9
Fotogalerie

O muslimskou supermodelku se tahají světové značky, islamisté ji kritizují

Je jí třiadvacet, žije v Londýně a je žádanou modelkou. Rodiče jsou původem z Pákistánu a Maroka. Jako muslimka chodí Mariah Idrissi zahalená, ale v nose má cvoček a na tváři dokonalý make up. Jak říká, své náboženství ctí. To však islamistům nestačí. Kritizují ji, že nechodí zahalená totálně.

Idrissi je hvězda. Nedávno předvedla novou kolekci Dolce&Gabbana, které se dostalo mnoha pochval. Jako první muslimská modelka zapózovala už loni na podzim pro francouzskou pobočku H&M. Má velký ohlas u žen v muslimském světě, sklízí však kritiku fundamentalistů. Ti jí vyčítají, že nemá zahalenou i tvář, šátek prý nestačí.

„Je to pro muslimky někdy těžké, potřebujeme se oblékat konzervativně, ale současně milujeme módu. Musí se to nějak sladit,“ řekla Mariah v rozhovoru pro britský Daily Telegraph. Jinde pak vysvětlovala: „Někteří členové naší komunity to stále nechápou. Snažím se proto vysvětlit, že móda je vlivnou součástí života, stejně jako hudba a film. Chci, aby si lidé zvykli na moderní, hezky oblečené muslimské ženy, protože o muslimech se dnes dočtete v médiích hodně negativního.“

Mariah má v Londýně svůj kosmetický salon. Když se rozhodla pracovat pro společnost H&M, nejdříve požádala o svolení rodiče, a pak vysvětlila štábu, že při fotografování si nepřeje, aby se jí dotýkal jakýkoli muž. Hidžáb začala nosit ve svých 17.

Módní značky vycítily velký potenciál v muslimském světě. K tomuto náboženství se hlásí víc než 1,6 miliardy lidí. Speciálně pro muslimské ženy začaly produkovat výrobky  kromě Dolce&Gabbana a H&M také firmy DKNY, Uniqlo, Tommy Hilfiger či Mango.

A jaké doporučení má pro ženy v současnosti nejznámější muslimská modelka na světě?

„V módě neexistují žádná pravidla, jen jedno – pořád recyklujte své oblečení.“