Takto nalehko projela 4418 km americkou krajinou.

Takto nalehko projela 4418 km americkou krajinou. Zdroj: Markéta Marvanová

Peggy a její sněžné kolo
Laponský závod za polárním kruhem
Laponský závod za polárním kruhem
Laponský závod za polárním kruhem
S takovými přístroji si musí v Laponsku závodníci vystačit.
9
Fotogalerie

Odvážná bikerka jede za polární kruh pokořit závod, který ještě nikdo nezvládl

Devět set kilometrů zasněženým Finskem čeká na dvacetiletou ultra bikerku Markétu Peggy Marvanovou. Žádné zázemí a jen minimum zásob, aby toho moc nevezla. Už tak bude zavátý terén pro zvláštní sněžné kolo docela makačka. Čeká ji náročný terén, mrazivé teploty až do -40 stupňů a civilizaci potká tak maximálně čtyřikrát.

Nejmladší česká pokořitelka americké Great Divide Tour (4418 km) se nyní chystá za polární kruh na závod Lapland Extreme Challenge, který ještě nikdo nedokončil.  Startuje 20. února z Rovaniemi a na překonání panenské krajiny bude mít maximálně třicet dní.

Účastníci nezabezpečeného závodu se o sebe ve všem musejí postarat sami, organizátoři jim dají jen nouzovou vysílačku. Náročné přípravy Peggy bere s humorem: “Ameriku jsem projela bez kartáčku na zuby, za severní polární kruh si neberu už ani mýdlo!“ směje se. Však je v extrémních situacích jako doma. Již na jaře 2014 se v Laponsku zúčastnila expedice Honzy Kopky, a protože ještě neměla sněžné kolo, závod na 150 kilometrů uběhla. „Nebylo to snadné, ale já mám sníh a zimu ráda, a když už to stojí tolik námahy s přípravou, byla by škoda zase jet jen na pár dní,“ svěřuje se bikerka.

Peggy a její sněžné koloPeggy a její sněžné kolo|DofE, Markéta Marvanová

Pro Peggy ovšem nejde jen o pokoření výzvy, svými výkony chce pomáhat potřebným. Loni v červenci zdolala za 21 dní, 9 hodin a 10 minut Great Divide Tour, nejdelší nezabezpečený závod horských kol na světě, a pomohla tak získat finance na speciální elektrické dvojkolo pro dívenku Dáju trpící myopatií - postupným ochabováním svalstva.

Do velké výzvy se ultra bikerka pustila mimo jiné s podporou Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Překonání Great Divide Tour nebylo vůbec snadné, musela zdolat nestabilní bahnitý terén, zasněžené hory i poušť, vyrovnat se s ohromnými teplotními rozdíly či nedostatkem jídla. O tom, jak přespávala sama v lese či na veřejných záchodcích a přežila i setkání s medvědem, právě vydala knihu Cesta za štěstím.

Laponským závodem chce podpořit sbírky pro handicapované děti na Sport Pomáhá a Černí koně.