Anders Breivik dělá ze soudů divadlo.

Anders Breivik dělá ze soudů divadlo. Zdroj: Profimedia.cz

Breivika se zbraněmi chytla před lety německá policie. Nechala ho jít

Norského teroristu Anderse Breivika kontrolovala dva roky před jeho hrůznými atentáty policie severně od Frankfurtu. Nijak zvlášť příslušníky nerozhodilo, že měl s sebou zbraně: část mu sebrali a nechali ho jít.

Dálnice A45 u Wetzlaru, 2009. Při rutinní prohlídce policisté zastavují vysokého norského mladíka. A objevují u něj nemalou výzbroj. Nemají šanci tušit, že si Breivik chystá arzenál pro zahájení samozvané války proti přistěhovalcům a vládám, které do Evropy cizince zvou. A že později zavraždí zbraněmi i výbušninami 77 lidí. A tak mu jen zabavují munici a některé součástky; jiné komponenty, jež nepatří k funkčním zbraním, si smí nechat.

Tvrdí to německý dokumentarista Daniel Harrich, a to spíše náhodou – už roky chystal pro televizi Arte dokument o nelegálním obchodě se zbraněmi. „Tři a půl roku nazpátek jsem dostal informace, že německé úřady roku 2009 Breivika málem lapily,“ říká s tím, že mu to potvrdily tři nezávislé zdroje. Dokument Waffen für den Terror(Zbraně pro teror) se nedávno vysílal, včetně informací o norském teroristovi.

 

Norskou policii to překvapilo: „Takového odhalení byste si při vyšetřování všimli,“ řekl deníku ABC Nyheter Pål-Frederik Hjort Kraby od policie.

V pražském bordelu

Rok nato se Breivik vypravil i do Prahy, neboť se podle jistého dokumentu BBC domníval, že na zdejším černém trhu snadno sežene nějaký ten kvér. Jmenovitě pušku AK-47 a pistoli Glock, případně i bonusy jako granáty a pancéřovku. "Praha je vyhlášená jako v Evropě možná nejznámější tranzitní bod pro nelegální zbraně a drogy," napsal si do svého manifestu 2083: Evropská deklarace nezávislosti. Cestu se prý snažil maskovat falešnou dokumentací o těžbě minerálů.

Ale brzy musel přehodnotit své domněnky. Kde doufal, že se po zbraních dopídí, tam na něj koukali jako na blbce nebo tajného policajta. Tak se na shánění brzy vykašlal a užil si aspoň „pěknou dovolenou“ v různých krásách Prahy. „Ve skutečnosti se tady cítím bezpečněji než v Oslu. Je to asi proto, že v té zemi nežijí skoro žádní muslimové. Většina tamních kriminálníků jsou křesťanští cikáni a zjistil jsem, že většinu z nich vyhnali z Prahy do jiných měst." A jako řada jiných germánských návštěvníků na služební cestě do Prahy si také užil se dvěma dívkami.

O Breivikovi zanedlouho zase uslyšíme, stěžuje si totiž na podmínky věznění. Přestože mají Norové až neskutečně liberální a přívětivé kriminály. Proces se má konat v březnu.