Zatímco ve světě už má kadeřávek svých 15 minut slávy za sebou, u nás se ho teprve snažíme objevit. Zasloužil by si to, má velký potenciál.

Zatímco ve světě už má kadeřávek svých 15 minut slávy za sebou, u nás se ho teprve snažíme objevit. Zasloužil by si to, má velký potenciál. Zdroj: Profimedia

Neznámý kadeřávek. Vyhraje zelený vytrvalec svou bitvu?

Hrát si na proroka bývá ošidné. Ačkoli s trochou praxe a představivosti to zas tak složité být nemusí – leccos prostě odhadnete, stačí se zajímat. Loni se roztrhl pytel s pastrami, letos to vypadá na invazi vývaru do kelímku. Také budeme více a bohatěji snídat, hlavně o víkendech. Nakupovat jídlo on-line. A vařit z kadeřávku.

Snídaně, vývar i on-line nákupy si necháme na příště, jsou to dost nosná témata. Navíc se v nich stále něco děje a vyvíjejí se, novinky tedy budou přibývat a my vám je tajit rozhodně nebudeme. To kadeřávek už se nám vyvinul dávno. A jestli něco potřebuje, pak naši pomoc. Kadeřavá kapusta čili kadeřávek je v našich končinách tradiční zimní zelenina, je odolná, pěstuje se poměrně snadno, vypadá skvěle a stejně skvěle chutná. Kde je tedy problém? Není snadné ji sehnat. Paradox? Tak trochu.

Kadeřavá Hlava XXII

V obchodech kadeřávek nemívají, protože ho nikdo nezná, a tudíž nekupuje. Ti, co by ho kupovali, ho zase kupovat nemohou, protože není k sehnání. Tak trochu Hlava XXII. Ve skutečnosti to tak dramatické není, ale pravdou je, že když se na kadeřávek snažím doptat, bývám odkázána k pultu s petrželí kudrnkou. Když nakonec zvítězím a košatou hlávku v obchodě, kde „mají mít všechno“, vypátrám, dozvím se od pokladní: „Tohle teda markuju poprvý, co to je?“ Inu, všechno je jednou poprvé.

Kadeřávek tu díky své otužilosti a rezistenci vůči chorobám žil po staletí, tak mu nějak nebylo přáno a na comeback stále čeká. Zatímco třeba v Británii foodies zamořili Instagram fotografiemi kadeřávku (ano, je to velmi fotogenická zelenina) a jídly z něj připravenými, u nás se to neděje. Zatím. Stačilo by, aby byl běžně ke koupi. Tahle zelenina má totiž spoustu výhod, když ji jednou koupíte, už nepřestanete. Nebudu psát o obsahu železa, draslíku, beta karotenu nebo vitamínech E a C, to je sice benefit, ale nikoho nezajímá. Budu psát o výdrži. Zatímco zelené listy špenátu, rukoly nebo polníčku během dne či dvou zvadnou, oschnou, případně začnou hnít (podle toho, jak špatně je skladujete), kadeřávek se na vás z lednice bude zeleně smát klidně celý týden. Pořád bude v kondici a trpělivě počká, až budete mít čas a chuť z něj něco uvařit.

Jakmile se konečně rozhoupete, bude před vámi ležet spousta možností a žádná nebude špatná. Začněte tím, že kadeřávek zbavíte košťálů, pak ho můžete hodit do odšťavňovače, rozmixovat do smoothie, nakrájet do rizota, přidat do polévky, do těstovin, do thajského kari, do sýrových omáček, do zapečených brambor, udělat z něj přílohu podobně jako ze špenátu, nasekat ho do karbanátků, jednoduše z něj připravit salát… Kadeřávek dá prostor vaší kreativitě, je to vděčný parťák. Teď už jen přesvědčit zemědělce, aby ho pěstovali hojněji (a nebáli se ani různých variet), a nákupčí v obchodech, aby ho měli na pultech. Zdánlivá maličkost.

______________________________________________________________

Recept: Chipsy z kadeřávku

Tohle je nejjednodušší úprava, kterou si s touhle flexibilní zeleninou můžete užít. A také jedna z nejlepších. Poměr investovaný čas a výsledný efekt je skutečně velmi příznivý.

Z hlávky kadeřávku odlámejte listy a z nich pak vykrojte stonky/košťály, jednoduše veďte řez podél stonku z jedné i druhé strany. Stonků se zbavte, to, co potřebujete, jsou zelené „volánky“, které z listů zbudou. Natrhejte je na kousky velikosti sousta a důkladně propláchněte v cedníku. Nijak je nešetřete a pořádně je pomačkejte, listům to pomůže zkřehnout. Poté je důkladně osušte v odstředivce – tuhle fázi přípravy nepodceňujte. Plech vyložte papírem na pečení, v jedné vrstvě na něj rozprostřete kadeřávek, zakápněte olivovým olejem, osolte a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po necelých deseti minutách (záleží na tom, jak pečlivě jste kadeřávek osušili) vyndáte křupavé chipsy (konce listů mohou zhnědnout, což není na závadu). Chuťový zážitek si můžete ještě přiostřit chilli vločkami.