Malý chlapec ve videu IS  popraví ruské špióny

Malý chlapec ve videu IS popraví ruské špióny Zdroj: Archív

Vzkaz českého občana Islámskému státu: Měli byste být vyhlazeni
Islámský stát
Islámský stát
Jak říkat islámským fanatikům, kteří ovládají část Iráku? - Ilustrační foto
I to je tvář radikálního islámu: džihádisté ničí starověké artefakty  v Mosulském muzeu
7
Fotogalerie

Asi 70 holandských dětí žije v Islámském státu. Kluci už od svých 13 let bojují

Kolem 70 dětí z Nizozemska žije v současnosti na území, které v Sýrii a v Iráku ovládá Islámský stát. Zhruba dvě třetiny tam přišly se svými rodiči (jedná se o děti džihádistů), ostatní se tam v posledních letech narodily. Napsala to ve své nové zprávě nizozemská tajná služba AIVD, která je obdobou české Bezpečnostní informační služby.

Podle zprávy, kterou citoval nizozemský web DutchNews.nl, je život těchto dětí plný úzkosti a traumat, protože jsou nejenom svědky veřejných poprav, ale i častého bombardování.

„Jsou také pravidelně konfrontovány s faktem, že jejich otec nebo jiný člen rodiny zemřel. Od devíti let jsou chlapci cvičeni jako budoucí bojovníci a už od 13 let jsou posíláni na frontové linie. Dívky musí chodit od devíti let zahalené,“ řekl ředitel nizozemské tajné služby Rob Bertholee televizi NOS.

Podle odhadů Europolu bojuje v řadách Islámského státu asi 5000 lidí ze zemí Evropské unie. Nejvíce je jich podle všeho z Belgie.

Nizozemské úřady pak odhadují, že z jejich země je v Iráku a Sýrii asi sto zradikalizovaných muslimů, kteří se přidali k džihádistům.