Skulptura na Palachovu památku

Skulptura na Palachovu památku Zdroj: čtk

Pietní akce
Skulptura na Palachovu památku
Skulptura na Palachovu památku
Skulptura na Palachovu památku
Skulptura na Palachovu památku
7
Fotogalerie

Palacha budou připomínat ostnaté plameny

Po 47 letech od Palachova činu bude v sobotu 16. 1. odhalen pomník na Alšově nábřeží, jen kousek od filozofické fakulty. Na dvou betonových soklech jsou vyvedené ostny připomínající plameny. Světlý plamen symbolizuje Palacha a tmavý je symbolem jeho trpící matky.

Skulpturu, která nyní bude zdobit nábřeží, vytvořil americký sochař a architekt českého původu John Hejduk. „Jedná se po dlouhé době o nejvýznamnější realizaci uměleckého díla národního dosahu ve veřejném prostoru města," uvedl pro ČTK ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy Petr Hlaváček. Pamětní deska, která dvě plastiky doplňuje, na sobě nese text básně Pohřeb Jana Palacha od amerického spisovatele Davida Shapira, kterou napsal v roce 1969, když se o jeho sebevraždě dočetl v novinách.

Kromě odhalení pomníku se v pátek i sobotu chystají nejrůznější pietní akce. Před Palachovým rodným domem ve Všetatech se symbolicky zažehne Světlo naděje, u pomníku sv. Václava se budou zapalovat svíčky a vytvářet světelné obrazce. Někteří studenti se chystají na řetězovou hladovku až do 25. února, dne Palachova pohřbu. Podobnou hladovku drželi studenti i v lednu 1969 za splnění Palachových podmínek.

Dodnes není bezpečně jisté, jestli byl Palach před 47 lety skutečně součástí nějaké skupiny, nebo byl jen sám za sebe a ve svém dopise se jen snažil nahnat společnosti strach a zvýšit účinek svého činu.

Ačkoli nelze říci, kým byl tehdy, s jistotou je možné napsat, že víme, kým je dnes. Palach se stal symbolem protestu proti komunistické moci, ale také symbolem doby plné rezignace a letargie. Byl budíkem, jenže probuzení na sebe nechalo čekat dalších 20 let, do Palachova týdne v lednu 1989.