Klíčové ponaučení z Evropy: Amerika ist wunderbar.

Klíčové ponaučení z Evropy: Amerika ist wunderbar. Zdroj: Bílý dům

Obama Evropu ignoruje. Jen se mu hodí ke srovnání, že si USA a on vedou dobře

Už než se vůbec stal prezident, vzbudil Barack Obama ohromnou popularitu také u Evropanů. Vypadalo to, že s ním v Bílém domě se bude nejen západní svět pěkně kamarádit a všude bude krásně. Jenže v posledních letech se ukazuje, že Evropa Američany zas tak nezajímá, lepší byznys beztak udělají v Asii. Obama se možná snažil působit jako velký přítel Evropy, ale teď, v posledním roce svého působení, se jasně ukazuje, že Evropa prostě není prioritou - znát je to třeba z jeho posledního projevu o stavu unie, ale také z plánu zahraničních cest.

Evropská mutace renomovaného serveru Politico přišla s jednoduchou statistikou. I když se starý kontinent potýká s bezprecedentní migrační krizí, která rezonuje i za Atlantikem, a i když na terorismus Američané také hodně slyší, Evropu nezmiňuje v hodinovém projevu jedinkrát (Asii dvakrát, Afriku třikrát, Čínu jednou). A ani Paříž či Francii - jen sedmkrát obecně terorismus/teroristy. Plus tedy další hrozbu na kraji Evropy - dvakrát zazněla Ukrajina a jednou Rusko. Dotkl se i pacifické smlouvy o volném obchodu (TPP), kterou zbývá prakticky jen podepsat, zatímco obdobu s EU (TIPP) projev ignoroval, poněvadž je kompromis v nedohlednu.

To vše není jen libovůle jednoho politika, jakkoliv už vlastně nejde do dalších voleb a mohl by mluvit svobodněji, říkat třeba důležité, ovšem nepopulární věci. Jenže pořád mu jde o úspěch Demokratické strany a potřebuje alespoň nepřímo pomoci Hilary Clintonové, potažmo některému jejímu partajnímu přemožiteli. Musel tedy vychválit svých osm let u vlády nejen kvůli svému egu, ale i s tímto ohledem.

Evropa otloukánkem

A podobná logika je znát i z plánů posledních Obamových prezidentských cest. Poslední rok se prezidenti často věnují zahraniční politice, neboť tam mu ještě tolik nešlapou na paty jeho případní nástupci.

“Prezident se bude snažit završit své úspěchy v zahraničněpolitické agendě, včetně naplňování dohody s Íránem, ratifikace TPP, realizace pařížské dohody o klimatu či snahy zajistit, aby se normalizace s Kubou už nezvrátila,” vypočítává Benjamin J. Rhodes z Obamova týmu bezpečnostních poradců.

Air Force One.zavítá například do Japonska na zasedání G7 a do Číny na G20, k oběma cestám se jistě přidají návštěvy dalších zemí regionu.

Air Force One bude mít letos napilno.Air Force One bude mít letos napilno.|Bílý dům

Evropa je v seznamu také dvakrát. Nejprve koncem dubna, kdy Obama zaletí do Hannoveru na slavný technologický veletrh.

Prezidentova účast má podle Bílého domu předvést americké inovace a lákat investice. A když už tam bude, setká se tedy i s Angelou Merkelovou.

Podruhé pak Atlantik překročí kvůli červencovému summitu NATO ve Varšavě. To vše už bude v době, kdy američtí voliči budou napjatě sledovat klání v primárkách, respektive v předvolební kampani.

“Evropské cesty neslouží pouze k dosažení diplomatických cílů vlády, ale také aby zdůraznily, jak si Spojené státy vedou dobře, v porovnání s Evropou, která se roky utápí v hospodářských potížích a uprchlické krizi,” konstatují New York Times.

“Když Obama jede do ciziny, ukáže se, jak dobře si vlastně Spojené státy vedou a kolik lidí má prezidenta v oblibě,” dodává Tommy Vietor, který pro Obamu dříve pracoval v Národní bezpečnostní radě. “Je to explicitní protiútok vůči dojmům, že je Amerika v úpadku či že on je nepopulární.”