Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio Zdroj: čtk

Nominace na Oscary jsou tady. DiCapriův REVENANT jich má 12

Leonardo DiCaprio si možná konečně sáhne na oscarovou sošku. Je to jeho pátá nominace, ale zatím se nikdy až k ceně nedostal. Jeho vyhlídky jsou momentálně velmi nadějné. Film REVENANT Zmrtvýchvstání totiž získal 12 oscarových nominací. Z kolika se stanou skutečné ceny, zjistíme 28. února.

Nejvíce nominací na americké filmové ceny Oscar za rok 2015 získal snímek REVENANT Zmrtvýchvstání režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritua. Nominován byl dvanáctkrát, mimo jiné v kategorii nejlepší film. Druhý největší počet nominací, deset, má sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Třetí je se sedmi nominacemi drama Marťan. Nominace byly vyhlášeny dnes v Los Angeles.

Hlavní hvězda REVENANT Zmrtvýchvstání Leonardo DiCaprio byl nominován v kategorii nejlepší herec spolu s Michaelem Fassbenderem, který ve snímku Steve Jobs ztvárnil zakladatele firmy Apple. V této kategorii dále figurují Matt Damon (Marťan), Bryan Cranston (Trumbo) nebo Eddie Redmayne (Dánská dívka).

REVENANT Zmrtvýchvstání, který vypráví o americkém lovci Hughovi Glassovi, má rovněž šanci stát se 28. února při slavnostním předání cen nejlepším filmem. Konkurencí mu budou finanční komedie Sázka na nejistotu, drama z období studené války Most špionů, snímek o irské imigrantce Brooklyn, Šílený Max: Zběsilá cesta, Marťan a novinářské drama Spotlight, jehož tvůrce Thomas McCarthy byl nominován též na nejlepšího režiséra.

Kromě něj byli v této kategorii nominováni Adam McKay (Sázka na nejistotu), George Miller (Šílený Max: Zběsilá cesta), Lenny Abrahamson (Room) a Alejandro González Iñárritu (REVENANT Zmrtvýchvstání).

Cenu pro nejlepší herečku získá jedna z následující pětice: Cate Blanchettová (Carol), Jennifer Lawrenceová (Joy), Brie Larsonová (Room), Charlotte Ramplingová (45 let) a Saoirse Ronanová (Brooklyn).