Útok v Istanbulu

Útok v Istanbulu Zdroj: čtk

Atentát v Istanbulu
Útok v Istanbulu
Útok v Istanbulu
Útok v Istanbulu
Útok v Istanbulu
9
Fotogalerie

Exploze v historickém centru Istanbulu: nejméně deset mrtvých

Nejméně deset mrtvých a patnáct zraněných si vyžádal výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu. Podle turecké policie jde pravděpodobně o sebevražedný atentát teroristy. Média uvádějí, že mezi oběťmi a zraněnými jsou zřejmě němečtí a norští turisté. České ministerstvo zahraničí nemá zprávy o tom, že by se útoky dotkly občanů ČR, a zatím nebude vydávat varování před cestami do Turecka. Ve městě je asi 200 Čechů, uvedla asociace českých cestovních kanceláří.

I mluvčí českého ministerstvo zahraničí Michaela Lagronová sdělila, že mezi mrtvými a zraněnými byli pravděpodobně Norové a Němci, o čemž informovala také například televize CNN Türk. "Zranění jsou v různých nemocnicích, tudíž není snadné rychle získat informace. Zatím ale nemáme zprávy o tom, že by se útok týkal i českých občanů," řekla Lagronová.

Německé ministerstvo zahraničí, které nevyloučilo, že mezi oběťmi jsou Němci, vyzvalo svoje občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí. Týká se to jak veřejných prostranství, tak i turistických objektů. Zároveň úřad varoval, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

Atentát v IstanbuluAtentát v Istanbulu|čtk

Mluvčí Lagronová dodala, že české ministerstvo zatím nebude vydávat varování před cestami do Turecka. "Počkáme, až budeme mít všechny informace, což zatím nemáme," řekla. Podle ní není možné jednoznačně říci, že šlo o teroristický útok, i když zprávy z Turecka tomu nasvědčují.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v Istanbulu asi 200 Čechů, polovina s cestovními kancelářemi. Mezi českými návštěvníky města jsou podle něj často lidé, kteří Istanbul využijí k přestupu na leteckých linkách do Asie. Cestovní kanceláře se nyní snaží své klienty kontaktovat.

Policie a svědci uvedli, že na místě leží rozmetané kusy těl. Turecká policie oblast uzavřela, na místě jsou hasičské vozy a pyrotechnici.

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovanou čtvrtí Sultanahmet na evropské straně města, v níž stojí Modrá mešita a byzantský chrám Boží moudrosti. Exploze nastala kolem 10:20 místního času (9:20 pražského) poblíž tramvajové stanice u Theodosiova obelisku.