Zimní království: Budova Polské státní televize TVP

Zimní království: Budova Polské státní televize TVP Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Za všechno mohou marxističtí vegetariáni na kolech
Už zase chtějí dohlížet na Polsko ... Obálka týdeníku Wprost mluví za vše. Evropské elity jsou vlastně nacisté.
Po schodoch, po schodoch ... dolů. Nový šéf polské televize Jacek Kurski je vyznavač tvrdé linie z vládní strany Právo a spravedlnost.
4
Fotogalerie

Orbánizace Polska dokazuje, že postkomunistická transformace ještě zdaleka neskončila

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro v sobotu přirovnal diskutovaný mechanismus dohledu Evropské unie nad Polskem k nacistické invazi a vykuchání Polska za druhé světové války. Nebohý Ziobro uvedl, že je vnukem polského důstojníka, který tehdy v odboji bojoval proti „německé supervizi“.

Na dnešek si ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski pozval na koberec německého velvyslance. Ten génius Waszczykowski, který nedávno na Západě zaujal výrokem:

„Chceme jen uzdravit naši zemi od jistých nemocí. Předchozí vláda uplatňovala levicové koncepce. Jako kdyby se, podle marxistického modelu, svět musel hýbat jen jedním směrem, k mísení kultur a světu cyklistů a vegetariánů, který věří jen obnovitelným zdrojům energie a bojuje proti všem formám náboženství. To nemá nic společného s tradičními polskými hodnotami.“

Za všechno mohou marxističtí vegetariáni na kolechZa všechno mohou marxističtí vegetariáni na kolech|Beyond the Transition

Protože to Waszczykowski řekl německým novinám Bild, nelze na něj uplatnit polehčující okolnost, že hovořil ke svému voličskému jádru. Je tedy zjevné, že oněm nesmyslům věří a že podle toho si jej taky v západní Evropě a Americe zařadí jako zapšklého provinciála, který je nekompetentní vykonávat post šéfa diplomacie.

Waszczykowski je symbolem dnešní vládnoucí garnitury ve Varšavě, jež po vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána zavádí v Polsku neliberální režim tvrdé ruky v přímé opozici k západním hodnotám otevřené a liberální společnosti.

Je reprezentantem strany Právo a spravedlnost, která věří – bez solidních důkazů –, že tragédie u Smolenska, při níž zahynul polský prezident a mnoho předních politiků, byla ruským komplotem a jež podle tohoto mustru vyznání hodlá vybírat nové redaktory pro veřejnoprávní, nebo dnes už spíš státní Polskou televizi (TVP).

Vede ji další „případ“, Jacek Kurski, dosazený přímo ministrem, který v roce 2005 během volební kampaně roznášel nepravdivou zprávu, že se dědeček Donalda Tuska, dnešního předsedy Rady Evropské unie, přihlásil jako dobrovolník k nacistické armádě. Proti mediální zlovůli Práva a spravedlnosti ve Varšavě protestovalo víc než deset tisíc občanů. Podle zpráv zevnitř televize TVP, publikovaných liberálním listem Gazeta Wyborcza, dostali kameramani pokyn z vedení, že demonstraci mají snímat tak, aby vytvořili zdání co nejmenší účasti.

Po schodoch, po schodoch ... dolů. Nový šéf polské televize Jacek Kurski je vyznavač tvrdé linie z vládní strany Právo a spravedlnost.Po schodoch, po schodoch ... dolů. Nový šéf polské televize Jacek Kurski je vyznavač tvrdé linie z vládní strany Právo a spravedlnost.|ČTK/PAP/JACEK TURCZYK

Strana Právo a spravedlnost prohlásila, že nebude respektovat zítřejší rozhodnutí polského ústavního tribunálu o ústavnosti změn, jež zavedla v posledních dnech a týdnech. Pokud tomu tak opravdu bude, půjde o přímý útok na demokratické zřízení Polska. Evropská unie je pochopitelně znepokojená z toho, co se v Polsku děje. Jedna věc je Orbán v desetimiliónovém Maďarsku nebo slovenský předseda vlády Robert Fico v pětimiliónové zemi, druhá Polsko, které má být regionálním lídrem, velkým klukem, jenž ostatním ukazuje cestu.

V jednom ohledu je poslední vývoj ve Varšavě pro Evropskou unii užitečný. Signalizuje, jak moc zanedbala situaci v nových členských zemích. Po vstupu v roce 2004 se zdálo, že práce na demokratické transformaci režimu skončila, byla to ale iluze. Nemocí nových členů není jen rozsáhlá korupce a klientelismus (ty jsou v Polsku paradoxně menší, neboť na rozdíl od nás a Slovenska tam nevznikla skupina oligarchů s politickým vlivem: volební kampaně jsou financovány striktně ze státního rozpočtu), případně vliv organizovaného zločinu na politiku a rozsáhlá činnost ruské rozvědky, ale především nedostatek demokratické kultury a izolovanost od toho, co se ve světě děje.

Waszczykowski, Ziobro, Orbán, Fico a další reprezentují velkou část obyvatel střední Evropy, jejich názory, způsob života, kulturu, předsudky a jistý druh zabedněnosti, jenž neexistuje jinde než v tomto regionu a projevuje se především pasívní agresivitou, okořeněnou sklony k tu víc, tu méně povedeným sarkastickým výrokům, nedostatkem vkusu a smyslu pro proporce.

Už zase chtějí dohlížet na Polsko ... Obálka týdeníku Wprost mluví za vše. Evropské elity jsou vlastně nacisté.Už zase chtějí dohlížet na Polsko ... Obálka týdeníku Wprost mluví za vše. Evropské elity jsou vlastně nacisté.|rx

Jde o dílčí selhání evropské integrace. Jen malá část obyvatel středoevropských a východoevropských států, zdá se, přijala rozšíření Evropské unie jako výzvu, jako příležitost k rozšíření životního obzoru, jeho obohacení, jako snahu neuzavírat se do hranic vlastního státu a vlastních návyků, ať už intelektuálních, estetických, vědomostních, či zkušenostních. Na druhé straně nám staré státy Evropské unie, v nichž panuje většinový nezájem o to, co se „za Německem“ děje, nedokázaly pomoci otevřít se a opravdu vstoupit do světa.

Evropská unie může a nemusí podle svých zavedených mechanismů „dohlédnout“ na to, co se v Polsku děje. To jsou však jen dílčí kroky. Brusel, Berlín, Paříž, Londýn a další města tradiční civilizace by především měly načrtnout jinou strategii přístupu ke střední a východní Evropě, která by se pokusila něco dělat ne se symptomy, ale nemocí společnosti samotnou.