El Chapo nějakou dobu po rozhovoru.

El Chapo nějakou dobu po rozhovoru. Zdroj: Profimedia.cz

Tenhle.
Do tohohle nezatéká.
El Chapo dopaden (znovu).
Protože kdo je víc rockstar než drogový baron?
4
Fotogalerie

Herec Sean Penn se tajně setkal s mexickým drogovým bossem. Teď je boss za katrem, Penna vyšetřují

„El Chapo“ je přezdívka mexického drogového barona Joaquína Guzmana. „Sean Penn“ je jméno oscarového herce. Po El Chapovi teď nějakou dobu pásli policisté z Ameriky i z Mexika, ale našel ho Sean Penn. A potkal ho a udělal s ním rozhovor pro časopis Rolling Stone.

„Myslím, že je trochu smutné, že musíme na takové rozhovory posílat Seana Penna,“ nechal se včera pro magazín Variety před předáváním Zlatých Glóbů slyšet scenárista Spotlightu Josh Singer. Noah Hawley, který stojí za seriálovým Fargem, si přisadil s tím, že je to fajn námět na další sérii: „Budeme ale potřebovat Seana Penna, aby hrál sám sebe.“ A Adam McKey, který natočil parádní Sázku na nejistotu, dodává, že Sean Penn by měl přece „obviously“ hrát El Chapa.

Nějaké to předávání Zlatých glóbů včera skutečně proběhlo (Leonardo DiCaprio dostal cenu za nejlepší fousy ve filmu Revenant, Marťan shrábl cenu za nejlepší komedii, protože se do jiné kategorie nevešel, a všichni zase dělali „óóó!“ a „ách!“ a „to snad ne“ u certifikovaně šokantních prohlášení Rickyho Gervaise), ale spíš než o filmech se podle mnohých přítomných mluvilo o Seanu Pennovi, kterého nyní z pochopitelných důvodů vyšetřuje policie, a o jeho prazvláštním svazku s drogovým bossem s přezdívkou „El Chapo“.

El Chapo dopaden (znovu).El Chapo dopaden (znovu).|Profimedia.cz

Co se stalo: El Chapo, jehož americké autority považují za nejmocnějšího drogového překupníka na světě (pár let byl štamgastem i v přehledu nejmocnějších lidí planety magazínu Forbes) byl ještě před pár dny na útěku před policií (poté, co 11. července slavně uprchl z vězení skrz vykutaný tunel). Znovu ho mexičtí mariňáci dostali až nyní, 8. ledna. Aktuálnímu zatčení předcházela jednak přestřelka, při níž byl jeden voják zraněn... a jednak rozhovor pro magazín Rolling Stone, který s El Chapem na tajňačku spáchal oscarový herec (a bývalý manžel Madonny) Sean Penn.

Tenhle.Tenhle.|Profimedia.cz

V čem je problém: Problém je v tom, že Sean Penn si s El Chapem ping-pongoval otázky a odpovědi na diktafon v době, kdy byl El Chapo jedním z nejhledanějších lidí ve sluneční soustavě. Penn byl totiž v kontaktu s Guzmánem několik měsíců – a policii teď zajímá například to, proč se s ní herec o svém novinářském extempore nepodělil. Podle všeho to byla navíc právě Pennova komunikace s Guzmánem, co zásahovku mexického námořnictva (s podporou mexické armády a federální policie) přivedlo do domu ve městě Los Mochis, kde se El Chapo skrýval se skromným arzenálem 2 obrněných aut a 8 útočných pušek včetně dvou ostřelovaček Barrett M82, dvou em šestnáctek vybavených závěsnými granátomety a ostře naládovaným raketometem.

Jak potkat bosse: Rozhovor, který magazín publikoval v sobotu 9. ledna večer, se odehrál v říjnu 2014. Na utajené místo v džungli Seana Penna doprovodila mexická herečka Kate del Castillo (známá například z telenovely La Reina del Sur, kde hrála – pochopitelně – šéfku drogového kartelu; ale objevila se i v oblíbeném seriálu Tráva); odtud byli oba herci převezeni na tajné místo, kde je – předtím, než Penn s El Chapem usedl nad tacos a tequilou – přivítalo nějakých pětatřicet ozbrojenců (a další stovka jich dohlížela na situaci zpovzdálí).

Protože kdo je víc rockstar než drogový baron?Protože kdo je víc rockstar než drogový baron?|Profimedia.cz

Penn musel přitom zaujmout i vcelku razantní opatření, jak se k El Chapovi (který už je teď zase za katrem) dostat přes mexickou hranici v chvíli, když už věděl, že o jeho cestě ví protidrogové. V článku se tak člověk dočte vcelku unikátní historky o tom, jak se hollywoodský herec chystá nacpat se do kufru auta z videopůjčovny, které by pak překročilo hranici z Arizony (byť byl pak zvolen jiný plán).

O čem byla řeč: „Dodávám víc heroinu, methamfetaminu, kokainu a marihuany, než kdokoliv jiný na světě. Mám flotilu ponorek, letadel, náklaďáků a lodí,“ říká v rozhovoru například El Chapo (a Walter White z Braking Bad přitom bledne jako hromádka koksu). A říká toho mnohem víc – stejně jako Penn. Rozhovor je totiž uveden obsáhlou reportáží, ve které Penn do detailu popisuje nejen, jak se k drogovému baronovi dostal, ale také jak funguje země, v níž se celý příběh odehrává.

Fascinující jsou i informace o El Chapově „tunelovém“ útěku z vězení. Nešlo totiž o žádné Vykoupení z věznice Shawshank s nějakým dlabáním do stěny lžičkou: tenhle tunel El Chapovi navrhli jeho nejlepší inženýři a osadili ho například motorkou na kolejnici, vybavenou motorem upraveným tak, aby vyhovoval podmínkám jízdy v kyslíkem málo zásobeném tunelu (tyhle maníky prostě chcete na stavbu příštího tunelu Blanka). Je to skoro zajímavější, než samotný rozhovor, ve kterém pak El Chapo (zatímco Pennovi odpovídá obraty jako „to ne, pane“), vypráví například o tom, jak hluboko je drogový byznys zarytý do kulturního dědictví jeho země.

Do tohohle nezatéká.Do tohohle nezatéká.|Profimedia.cz

El Chapo mluví v rozhovoru také o tom, že na něm vlastně nic nestojí. Když seberou jeho, objeví se tisíc dalších a drogový byznys pojede bez zaškobrtnutí dál. Penn se ho ptá i na to, jak do jeho oboru zasahují třeba konflikty na blízkém východě. El Chapo ale drogovou chobotnici představuje jako přírodní sílu, které nic takového jako válečný konflikt neošplouchne ani kotníky.

Poučení:

1) Hollywoodské kontakty jsou super.

2) Sean Penn má koule jako balóny.